w trójkącie abc poprowadzono środkową AD . Wykaz że odległość punktów B i C od p
wojtek: w trójkącie abc poprowadzono środkową AD . Wykaz że odległość punktów B i C od prostej Ad są
równe.
28 sie 17:10
pigor: ...niech C' − rzut prostokątny wierzchołka C na środkową AD i B[ − rzut prostokątny B na
przedłużenie środkowej AD, to łatwo stwierdzasz, że Δ BB'D = Δ CC'D − przystające , bo boki
|BD|=|CD| i para kątów (proste) równych i kąty wierzchołkowe o wierzchołku D równe , zatem
|BB'| = |CC'| − jako boki ΔΔ przystających , c.n.w. ...
28 sie 17:27
Artur z miasta Neptuna:

z tw. o kątach wiadomo, że α są sobie równe
| | odległość od C | | odległość od B | |
stąd sinα = |
| = |
| ⇔ odległości są równe |
| | d | | d | |
c.n.w.
28 sie 17:30
Bogdan:

Ten rysunek powinien pomóc,
Trzeba wykazać, że x = y
28 sie 17:30
wojtek: no to wiem ze trzeba to wykazać ale ktos mógłby to bardziej szczegółowo ?
28 sie 17:50
Bogdan:
Czy trójkąty ABC i BEC są przystające?
28 sie 17:51
wojtek: no są
28 sie 17:53
Bogdan:
To wnioskuj dalej
28 sie 17:53
Artur z miasta Neptuna:
Wojtek ... A czego w moim rozwiazaniu nie rozumiesz? jest to calkowite rozwiazanie i nic wiecej
tam nie trzeba dodawac
28 sie 18:19
Bogdan:
Przy okazji Arturze z miasta Neptuna − kilka dni temu miałeś pewna wątpliwość
dotyczącą mojego rozwiązania w zadaniu o prostej z parametrem. Wyjaśniłem Ci tę
wątpliwość, ale nie ustosunkowałeś się do mojego wyjaśnienia. Chciałbym wiedzieć, czy
przekonałem Ciebie wtedy.
28 sie 18:49
Artur z miasta Neptuna:
a żebym ja to pamiętał

jeżeli nic nie odpisałem to zapewne było mi wstyd cokolwiek napisać
28 sie 19:51
Bogdan:
To nie wracajmy już do tego i pozdrawiam
28 sie 19:55
Artur z miasta Neptuna:
także pozdrawiam i życzę wszystkim miłego wieczoru
28 sie 19:58