macierze
sellotapestars: O co w tym chodzi?
10. Policz iloczyn macierzy A i B oraz rząd A:
a=
[ 2 −1 −2 ]
| 1 4 1 |
| −1 1 2 |
[ 0 2 3 ]
b=
[ 1 2 ]
| 2 0 |
[ 1 −1]
28 sie 16:54
28 sie 16:55
sellotapestars: czyli wystarczy policzyć tylko tego iloczyn, a co z rzędem A?
28 sie 16:57
28 sie 17:04
nibeenth: no wikipedia... niewiele z tego rozumiem. jak należy policzyć rząd A?
28 sie 17:34
nibeenth: aaaa wiem. czyli rząd A=10
28 sie 17:39
Artur z miasta Neptuna:
przede wszystkim ... jaki jest podstawowy warunek, aby możliwa była procedura mnożenia macierzy

Czy ten warunek jest spełniony dla takich macierzy

A
[3x4] , B
[2x3]
28 sie 17:42
Artur z miasta Neptuna:
rząd macierzy to liczba liniowo niezależnych wektorów w tejże macierzy ... rząd macierzy nie
może być większy niż minimum z [ilość wierzy, ilość kolumn] macierzy
czyli rzA ≤ 3

a ile dokładnie ... to musisz obliczyć
28 sie 17:43
28 sie 17:45
nibeenth: eee, czyli nie można mnożyć tych macierzy

wow.
powiem szczerze, choć nie powinnam tak pisać, matematyka na mojej uczelni wyglądała kiepsko,
stąd te podstawowe wątpliwości i błędy. nie wiem czy to całkiem moja wina.
zatem można mnożyć macierze... jakie?
28 sie 17:53
nibeenth: Podstawową zasadą o jakiej należy pamiętać przed rozpoczęciem działania, jest to, że możemy
mnożyć macierze, tylko i wyłącznie wtedy gdy liczba kolumn pierwszej jest równa liczbie
wierszy drugiej macierzy
teraz już wiem

czyli w takiej sytuacji piszę, że nie mogę mnożyć takich macierzy, tak?
28 sie 18:01
Artur z miasta Neptuna:
W tym przypadku mozesz pomnozyc A*B ale nie mozesz B*A
28 sie 18:16