matematykaszkolna.pl
macierze sellotapestars: O co w tym chodzi? 10. Policz iloczyn macierzy A i B oraz rząd A: a= [ 2 −1 −2 ] | 1 4 1 | | −1 1 2 | [ 0 2 3 ] b= [ 1 2 ] | 2 0 | [ 1 −1]
28 sie 16:54
28 sie 16:55
sellotapestars: czyli wystarczy policzyć tylko tego iloczyn, a co z rzędem A?
28 sie 16:57
konrad: http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Gaussa ale pewnie są jeszcze inne metody
28 sie 17:04
nibeenth: no wikipedia... niewiele z tego rozumiem. jak należy policzyć rząd A?
28 sie 17:34
nibeenth: aaaa wiem. czyli rząd A=10
28 sie 17:39
Artur z miasta Neptuna: przede wszystkim ... jaki jest podstawowy warunek, aby możliwa była procedura mnożenia macierzy Czy ten warunek jest spełniony dla takich macierzy A[3x4] , B[2x3]
28 sie 17:42
Artur z miasta Neptuna: rząd macierzy to liczba liniowo niezależnych wektorów w tejże macierzy ... rząd macierzy nie może być większy niż minimum z [ilość wierzy, ilość kolumn] macierzy czyli rzA ≤ 3 a ile dokładnie ... to musisz obliczyć
28 sie 17:43
Artur z miasta Neptuna: ehhh ... jak ja uwielbiam te ostatnie tygodnie przed poprawkami
28 sie 17:45
nibeenth: eee, czyli nie można mnożyć tych macierzy wow. powiem szczerze, choć nie powinnam tak pisać, matematyka na mojej uczelni wyglądała kiepsko, stąd te podstawowe wątpliwości i błędy. nie wiem czy to całkiem moja wina. zatem można mnożyć macierze... jakie?
28 sie 17:53
nibeenth: Podstawową zasadą o jakiej należy pamiętać przed rozpoczęciem działania, jest to, że możemy mnożyć macierze, tylko i wyłącznie wtedy gdy liczba kolumn pierwszej jest równa liczbie wierszy drugiej macierzy teraz już wiem emotka czyli w takiej sytuacji piszę, że nie mogę mnożyć takich macierzy, tak?
28 sie 18:01
Artur z miasta Neptuna: W tym przypadku mozesz pomnozyc A*B ale nie mozesz B*A
28 sie 18:16