.
Aga: Dla jakiej liczby naturalnej n jest spełniony warunek n−1≤x<n ?
bylabym wdzieczna jakby ktos rozwiazal to krok po kroku i opisal jak sie postepuje z takimi
zadankami, bo nie wiem jak sie do tego zabrac
28 sie 16:32
pigor: | | 332−330 | | 330(32−1) | |
... np. tak : x= |
| = = |
| = |
| | 328 | | 328 | |
= 3
30−28 *(9−1)= 3
2*8= 9*8=
72 , zatem dla
n∊N dany warunek przyjmie
postać :
n−1≤ 72 < n ⇔ n−1≤ 72 i 72< n ⇔ n≤ 78 i n >72 ⇔
72< n ≤ 78 i n∊N ⇔
⇔
n∊ { 73,74,75,76,77,78 } − szukany zbiór liczb naturalnych . ...
28 sie 16:46
Ajtek:
pigor skąd się wzięło n≤78? Czy nie powienno tam być n ≤73?
28 sie 16:53
Piotr:
dla mnie tez 72+1=73
28 sie 17:03
pigor: ... kurcze, no jasne , przepraszam , a wtedy
72< n ≤ 73 ⇔
n=73 − szukana
liczba naturalna . ...
28 sie 17:37