Rozłóż wielomian n czynniki
Darek: x3−5x2 +3x−15
28 sie 16:29
pigor: ... np. tak :
x3−5x2+3x−15= x
2(x−5)+3(x−5)=
(x−5)(x2+3) i koniec, bo nic więcej w zbiorze liczb
R nie wymyślisz, chyba , że zaczniesz od początku innym sposobem (nie powiem jakim ...

) .
...
28 sie 16:33
pytanie..19: to nie będzie przypadkiem tak?
x3−5x2 +3x−15=
=x2(x−5)+3(x−5)=
=...
28 sie 16:34
Aga: x2(x−5)+3(x−5)=0
(x2+3)(x−5)=0
x2≠−3 i x=5
28 sie 16:35
Darek: Sprawdziłem w książce w odpoweidziach i wychodzi (x2+3)(x−5)
28 sie 16:40
Darek: (x2+3)(x−5)
28 sie 16:41
Darek: (x2+3)(x−5)
28 sie 16:42