prawdopodobienstwo - sprawdzicie?
pytanie..19: Zestaw 10 pytań, 4 z matematyki i 6 z fizyki, uczeń losuje 3. Oblicz jakie jest
prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosuje wszystkie pytania z matematyki, a jakie, że wylosuje
co najmniej 2 z fizyki.
[W zadaniu nie ma czy ze zwracaniem czy też bez

więc wyliczyłam obie opcje]
moje wyliczenia
ogółem 10 pytań
z mat. 4 pytania
z fiz. 6 pytań
BEZ ZWRACANIA
10[pierwszych]*9[drugich]*8[trzecich] = 720
z matematyki
4*3*2=12*2=24
24:720
BEZ ZWRACANIA prawdopodobieństwo 24:720 = 1:30
co najmniej 2 z fizyki
zadał z fizyki 6 za 1 losowaniem możliwości 6, za drugim 5, za trzecim może być każda z liczb
oprócz tych dwóch już wylosowanych czyli 10−2=8
6*5*8=30*8=240
BEZ ZWRACANIA możliwości 240: 720=1:3
ZE ZWRACANIEM
za każdym losowaniem mamy 10 możliwości i losujemy 3 razy więc
10*10*10=1000 możliwości ogółem
prawdopodobieństwo, że wylosuje wszystkie pytania z matematyki
pytań z matematyki 4 za każdym razem są 4 możliwości
4*4*4=16*4=64 możliwości
prawdopodobieństwo wylosowania zeszytu z matematyki [przy zwracaniu za każdym razem
wylosowanego zeszytu] wynosi : 64:1000 =8:125
prawdopodobieństwo, że wylosuje co najmniej 2 z fizyki
pytań z fizyki 6
za pierwszym razem 6 możliwości , za drugim 6, za trzecim 10 [czyli wszystkie]
6*6*10=360
prawdopodobieństwo wynosi więc 360:1000 =9:25
chodzi mi o sprawdzenie przynajmniej wylosowania przynajmniej 2 zadań z fizyki w obu
przypadkach
28 sie 16:29
Bogdan:
| | | | 10 * 9 * 8 | |
|Ω| = | = |
| |
| | | 1 * 2 * 3 | |
| | | | | | | | | | 6 * 5 | | 6 * 5 * 4 | |
|B| = | * | + | * | = 4 * |
| + 1 * |
| |
| | | | | | 1 * 2 | | 1 * 2 * 3 | |
28 sie 16:48
pytanie..19: acha...
to wzory na bez zwracania?
28 sie 17:24
pytanie..19: P(A)=4:120=1:30
P(B)=[ (120)/2 + (120)/6 ] : 120 = (60+20) : 120 = 80 :120 = 2:3
czyli gdzies mam błąd w swoim podobno logicznym rozwiazaniu
28 sie 17:27
Bogdan:
Stosujemy tu nie wariacje, a kombinacje
28 sie 17:35
Bogdan:
Można rozwiązać to zadanie prymitywną, ale skuteczną metodą "drzewka"
28 sie 17:40
pytanie..19: tzn?
28 sie 17:43
Bogdan:
Zadanie masz już przecież rozwiązane, więc o co pytasz?
28 sie 17:57
pytanie..19: bo jak sobie wypisuje możliwości to wychodzi mi "jak byk" 240 bez zwracania dlatego też
niezbyt rozumiem dlaczego wynik ma być inny
niech zadania z fizyki będą 1−6
PS: wiem, ze kolejność nie jest tu taka ważna − po prostu by samej nie powtarzać liczb ją
stosuję
z 1 na poczatku 1[możliiwość pierwszej]*5[możliwości drugiej]*8[możliwości trzeciej]=40
możliwości
121 , 123, 125, 126, 127, 128, 129, 12(10)
132 , 134, 135. 136, 137, 138, 139, 13(10)
142, 143, 145, 146, 147. 148, 149, 14(10)
152, 153, 154, 156, 157, 158, 159, 15(10)
162. 163, 164, 165. 167, 168, 169. 16 (10)
z 2 na początku =40
213 , 214, 215, 216, 217, 218, 219, 21(10)
231 , 234, 235. 236, 237, 238, 239, 23(10)
241, 243, 245, 246, 247. 248, 249, 24(10)
251, 253, 254, 256, 257, 258, 259, 25(10)
261. 263, 264, 265. 267, 268, 269. 26 (10)
pierwszych liczb może być 6[pierwszych]*40[możliwości wychodzi w każdej]=240
28 sie 17:58
pytanie..19: można zobrazować gdzie wówczas popełniam błąd?
28 sie 18:01
pytanie..19: dobra chyba już wiem ;x
28 sie 18:03
Bogdan:
Jeszcze raz powtarzam − zadanie jest już rozwiązane.
| | 4 | | 1 | |
|Ω| = 120, |A| = 4, P(A) = |
| = |
| |
| | 120 | | 30 | |
| | 80 | | 2 | |
|B| = 80, P(B) = |
| = |
| |
| | 120 | | 3 | |
i nie ma tu nic więcej do roboty
28 sie 18:06
Aga1.: Piszesz, że kolejność nie jest ważna, a rozwiązujesz tak jakby ważna była, bo przecież
{1,2,3} i {2,1,3} zawierają te same zadania, to nic,że wylosowane w różnej kolejności.
Bez zwracania, bo przecież tego samego zadania nie wylosujesz np. trzy razy.
28 sie 18:10
pytanie..19: ale chodzi o możliwości jedna możliwość chyba może zawierać się w drugiej bo chyba liczą się
osobno poprawiam 121 powinno być 123, 123 powinno być 124
a to że są kombinacje
{1,2,3} i {2,1,3}
to chyba nie przeszkadza bo one są osobno
w pierwszej wylosowałam najpierw 1 potem 2 a następnie 3
w następnej [innej od tej ]istnieje możliwość że nie wylosuje tak jak powyżej ale najpierw 2
potem 1 potem 3... ja to tak rozumiem,
a szczerze mówiąc wybiegam ponad mój materiał gdyż mam to mieć podobno w 4 klasie dopiero
a bardzo mnie to ciekawi akurat
28 sie 18:16
pytanie..19: chodzi chyba o to ze sa to osobne mozliwości, a w jednej możliwości nie może być
identycznych zadań... dwie różne możliwości czy tam więcej mogą zawierać się w sobie.
chodzi o to by nie było w jednej {1,1,1} czy też {1,2,1} tylko były inne {1,2,3} lub {1,2,3}
z tego co zrozumieć zdołałam do tej pory
28 sie 19:12
pytanie..19: lub {2,1,3}*
28 sie 19:12
Aga1.: {1,2,3}={2,1,3} ={3,1,2} Te zbiory są równe, bo kolejność nie odgrywa roli.Przecież dla
zdającego kolejność wylosowania pytań nie jest istotna, Po prostu wylosował pytanie pierwsze i
drugie i trzecie.
28 sie 20:46