Oblicz granicę funkcji
Maja: Hej, mam problem z policzeniem tych granic ..
28 sie 16:11
konrad: hospital
28 sie 16:12
Bogdan:
a może wystarczy pomnożyć licznik i mianownik przez:
1 + √x + 1 w pierwszym przypadku oraz przez 2 + √4 − x w drugim
28 sie 16:15
Maja: Bogdan, właśnie tak zrobiłam tylko nie wiem jak dalej to uprościć ..
28 sie 20:43
Aga1.: | | 1−√x+1 | | 1+√x+1 | | 1−x−1 | | 1 | |
limx→0 |
| * |
| =limx→0 |
| =− |
| |
| | x | | 1+√x+1 | | x*(1+√x+1) | | 2 | |
28 sie 20:52
Maja: Aga a możesz mi to jakoś słownie wytłumaczyć bo nie bardzo wiem jak ty to pomnożyłaś
28 sie 21:16
Bogdan:
Wzory skróconego mnożenia się kłaniają: (a − b)(a + b) = a
2 − b
2
28 sie 21:38
Maja: ale jak teraz pod x podstawię o to wychodzi w liczniku 0 a w mianowniku też zero ...
29 sie 10:49
Aga1.: | −x | | −1 | |
| = |
| i teraz dopiero podstaw. |
| x(1+√x+1) | | 1+√x+1 | |
29 sie 10:56
Maja: Czyli te jedynki z licznika się jakby skróciły i został −x. A dlaczego za x wstawiłaś 1 ?
29 sie 13:00
Maslanek: Skróciła x.
29 sie 13:04
Maja: Ok a może ktoś zrobić ten drugi przykład ? Ja zrobiłam i wyszło mi −3
29 sie 13:11
Maslanek: | 1 | |
| wychodzi chyba  |
| 4 | |
29 sie 13:12
Maja: a możesz to rozpisać ?
29 sie 13:17
Piotr:
| | 1 | |
mi tez wychodzi |
| w pamieci |
| | 4 | |
Maslanek bedzie szybszy
29 sie 13:19
Maslanek: | | 2−√4−x | | 4−4+x | | x | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x | | x(2+√4−x) | | x(2+√4−x) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= limx→0 |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | 2+√4−x | | 2+√4 | | 2+2 | | 4 | |
29 sie 13:20
Maslanek:
29 sie 13:21
Piotr:
a nie mowilem
29 sie 13:21
Maja: czyli podnosząc pierwiastek do kwadratu likwidujemy i znak ierwiastka i zmieniamy znak
wyrażenia pod pierwiastkiem .. dobrze rozumiem ?
29 sie 13:24
Piotr:
likwidujemy owszem, znak jest zmieniony poniewaz przed pierwiastkiem jest minus, a to wynika ze
wzoru skroconego mnozenia.
29 sie 13:25
Piotr:
(a−b)(a+b)=a2−b2
w tym wypadku a=2, b=√4−x
29 sie 13:27
Maja: ok to już rozumiem

wielkie dzięki
29 sie 13:31
Piotr:
29 sie 13:32