parametr
Ania: wie ktos moze jak rozwiązać (graficznie) taki układ równań?
IxI−IyI=0
x2+y2−4x+4−m=0
oraz zbadać liczbę rozwiązań tego układu w zależności od parametru m?
4 maj 15:03
@Basia:
Z pierwszego równania możesz mieć:
y = x
y = −x
−y = x
−y = −x
czyli naprawdę dwie możliwości:
y=x ⋁ y=−x
ponieważ x2 = (−x)2 masz w rzeczywistości tylko jedną możliwość
x2 + x2 − 4x + 4−m=0
2x2−4x+4−m=0
Δ=(−4)2−4*2*(4−m) = 16−8(4−m) = 16−32+8m = 8m−16 = 8(m−2)
1.
Δ<0 ⇔ m−2<0 ⇔ m<2
dla m<2 równanie nie ma rozwiązania czyli układ też nie ma rozwiązania
2.
Δ=0 ⇔ m−2=0 ⇔ m=2
dla m=2 równanie ma jedno rozwiązanie
x0 = 42*2 = 1
czyli układ ma dwa rozwiązania
( x=1 ⋀ y=1 ) ⋁ ( x=1 ⋀ y=−1 )
3.
Δ>0 ⇔ m−2>0 ⇔ m>2
równanie ma dwa różne rozwiązania
x1 = 4−√8(m−2)4
x2 = 4+√8(m−2)4
układ ma cztery różne rozwiązania
x = 4−√8(m−2)4
y== 4−√8(m−2)4
lub
x = 4−√8(m−2)4
y== −4−√8(m−2)4
lub
x = 4+√8(m−2)4
y = 4+√8(m−2)4
lub
x = 4+√8(m−2)4
y = −4+√8(m−2)4
4 maj 16:49