ga
Maciej: Znalezc równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny x + 2y − z + 1 = 0 przechodzacej przez
punkt P = (1, 2, 4). Znalezc odległosc tego punktu od zadanej płaszczyzny
Dostałem kilka rad jak to zrobić, ale nie rozumiem tego zupełnie. Czy mógłby mi ktoś
wytłumaczyć to zadanie krok po kroku?
28 sie 15:59
pigor: ... np. tak :
n=(1,2,−1) − wektor normalny danej płaszczyzny i zarazem kierunkowy prostej
(*)
(x,y,z)=(1+t, 2+2t, 4−t) w postaci parametrycznej przez dany punkt P , zatem punkt
przebicia
P' przez tę prostą płaszczyzny (rzut prostokątny danego punktu na płaszczyznę)
znajdę rozwiązując równanie :
(1+t)+2(2+2t)−(4−t)+1=0 ⇔ 1+t+4+4t−4+4t+1=0 ⇔ 9t=−2 ⇔
t= −29 , czyli z (*)
P'= (1−
29, 2−
49, 4+
29)=
(79, 149, 389) , a to pozwala
nam obliczyć
|PP'|= √(79−1)2 + (149−2)2 + (389−4)2=
=
√481 + 1681 + 481=
√249=
29√6 − szukana odległość.
28 sie 17:13