Korzystając z tego, że lim x→0 U{sinx}{x} =1 Obliczyć granicę
Artur: Siemano !
| | sinx | |
Mam problem tego typu. Jest zadanie ; Korzystając z tego, że lim x→0 |
| =1 Obliczyć |
| | x | |
| | 7sin(3x) | |
granicę: limx→0 |
| . Wiem że trzeba to zrobić tak by doprowadzić do tego wzoru że |
| | 5x | |
sin x dzielone przez x=1. No i mam takie pytanie czy jest na to jakiś konktetny sposób ? jakiś
wzór jak to się robi ? I czy ma ktoś jakąś stronke z przykładami ? bo nie wiem co to jest jak
to się nazywa i nie mogę nic znaleźć a muszę to umieć
28 sie 15:36
28 sie 15:50
Artur: no tak rozwiązanie tego znam. Ale czy we wszystkich przykładach robi się tak samo ? czy jest
jakiś wzór ? czy masz może jakiś link z podobnymi zadaniami ?
I dzięki oczywiście
28 sie 15:54
Ajtek:
Hej
Mila
| | sinx | |
limx→0 |
| liczymy z de l'Hospitala? |
| | x | |
28 sie 15:55
b.: można, ale przynajmniej raz trzeba policzyć innym sposobem
28 sie 15:56
Ajtek:
Nie pamiętam tego wszystkiego

.
28 sie 15:58
Mila: Ajtek
Zrozumiałam, że Artur chciał mieć taką postać, jak napisałam. Pozdrawiam.
Artur, znajdę to napiszę.
28 sie 15:59
Ajtek:
Mila, moje pytanie dotyczy samego liczenia tej granicy, chcę sobie przypomnieć jak najwięcej
materiału

.
28 sie 16:03
Artur: Dzięki Wam. Będę musiał rozwiązać takie zadanie i właśnie lipka bo nigdzie nic nie mam tylko
jeden przykład i tak siedzę i to matme już długo ogarniam. Na początku miałem problemy z
dodawaniem potęg już teraz jest lepiej ale dalej lipka. Jeszcze asymptoty muszę zczaić

. Będę bardzo wdzięczny za te przykłady.
28 sie 16:06
Mila: Jeśli nikt nie pomoże, to ja będę mogła po 22.
28 sie 16:10
Artur: Okej dzięki bardzo ja dziś po 22 nie będę mógł ale jutro z samego rana na pewno będę
28 sie 16:24
b.: wpisz w tutejszej wyszukiwarce 'granica sin', a dostaniesz sporo postów z zadaniami tego typu
(na ogół z rozwiązaniami, choć często korzystającymi z reguły de l'H. −− ale możesz próbować
rozwiązywać bez korzystania z tej reguły)
28 sie 16:28
Bogdan:
| | a*sin(bx) | | b | | a*b*sin(bx) | | ab | | sin(bx) | |
= |
| * |
| = |
| = |
| * |
| |
| | cx | | b | | c*bx | | c | | bx | |
a więc
| | ab | | sin(bx) | | ab | |
limx→0 ( |
| * |
| ) = |
| |
| | c | | bx | | c | |
28 sie 16:33
Artur: Dzięki za tą rozpiskę już chyba wiem o co w tym chodzi i mam nadzieje ze wiekszość przykładów
jest podobnych. Jak dobrze zrozumiałem podstawiając pod to liczby będzie tak np :
| 8sin(3x) | | 8sin(3x) | | 3 | | 8 * 3 * sin (3x) | |
| = |
| * |
| = |
| =U{ 24 |
| 9 | | 9 | | 3 | | 9 * 3 | |
28 sie 16:55
Artur: To w sumie nie takie złe by było
28 sie 16:55
Bogdan:
28 sie 17:04
Artur:

a jeszcze mógł bym prosić o pokazanie jak policzyć asymptotę na podstawie tego przykładu ?
f(x)= (x−3)(x
2 + 2x + 1)
28 sie 17:22
Bogdan:
Funkcja f(x) = (x − 3)(x2 + 2x + 1) jest wielomianem i nie ma asymptot
28 sie 17:33
Artur: aha okej dzięki czyli nie ma ułamka nie ma asymptot bo potrzebna jest liczba z dziedziny uuhh
28 sie 17:58
Bogdan:
Ostatni Twój Arturze wniosek jest ryzykowny
28 sie 18:13
Bogdan:
Czy funkcja f(x) = tgx ma aymptoty?, a funkcja g(x) = arctgx albo h(x) = 2x ?
28 sie 18:16
Artur: Aj widać jakie mam zaległości z tej matmy

. No ale tak biorąc tego typu prostsze przykłady
bez sinusów i tangensów asymptoty nie będzie ?
28 sie 18:32
Bogdan:
a h(x) = 2x (nie ma tu sinusów i tangensów) ma asymptoty?
28 sie 18:45
ICSP: Bogdan a ja mogę odpowiedzieć ?
Nie jestem pewny
28 sie 18:55
Bogdan:
Proszę bardzo
ICSP
28 sie 19:08
ICSP: h(x) = 2x posiada jedna asymptotę ?
28 sie 19:26
Eta:
28 sie 19:31
Bogdan:
To ICSP sprecyzuj swoją odpowiedź i bliżej określ tę asymptotę.
28 sie 19:35
ICSP: asymptota pozioma : y = 0 Dobrze myślę ?
28 sie 19:38
Bogdan:
Dobrze myślisz, ale określ ją jeszcze bardziej precyzyjnie.
28 sie 19:43
ICSP: hmmm możesz mówić jaśniej?
Nie bardzo rozumiem co chcesz uzyskać ode mnie przez : "określ ją bardziej precyzyjnie"
28 sie 19:46
Bogdan:
Są asymptoty dwustronne i jednostronne: lewostronne i prawostronne.
28 sie 19:48
ICSP: Ja tego jeszcze nie miałem
28 sie 19:48
Bogdan:
Myślę
ICSP obserwując Twoją na forum aktywność, że trochę sobie żartujesz
28 sie 19:54
ICSP: Na prawdę nie miałem. Skończyłem ten semestr na granicach i ciągłości. Jeszcze nawet pochodnych
nie mieliśmy.
28 sie 19:55
28 sie 20:54