okrąg
tech: W okrąg o promieniu długości r wpisano kwadrat, w który następnie wpisano okrąg, a w ten okrąg
znowu wpisano kwadrat itd. Oblicz sumę wszystkich wpisanych kwadratów.
Wyliczyłem, że a=r√2 , ale co dalej?
28 sie 15:00
Aga1.:

Polecenie jest nieprecyzyjne.
28 sie 22:42
Bogdan:
| | d2 | |
Pole kwadratu o przekątnej długości d = |
| |
| | 2 | |
Czerwony kwadrat ma przekątną o długości 2r, a
1 = 2r, pole kwadratu P
1 = 2r
2
Zielony kwadrat ma przekątną o długości
√2r, a
2 =
√2r, pole kwadratu P
2 = r
2
| | r2 | |
Niebieski kwadrat ma przekątną o długości r, a3 = r, pole kwadratu P3 = |
| |
| | 2 | |
...............
...............
Jeśli polecenie brzmi: oblicz sumę pól wszystkich wpisanych kwadratów, to:
| | P1 | |
P = P1 + P2 + P3 + ... = |
| = ... (szereg geometryczny) |
| | 1 − q | |
| | P2 | | P3 | | 1 | |
q = |
| = |
| = ... = |
| |
| | P1 | | P2 | | 2 | |
28 sie 23:55