wykres paraboli
qq: prosze o przyblizony wykres paraboli funkcji
f(x) = 13 x2 { 1/3 x do 2 }
28 sie 14:58
28 sie 15:01
qq: a wykres tej funkcji jak bedzie wygladal?
f(x)= 3x + y = 0
strony wyzej nie moga wyswietlic tego wykresu
28 sie 15:48
Mila: zobacz w wolframalpha
28 sie 15:51
28 sie 15:53
qq: wpisalem w takiej formie:
f(x)= 3x+y=0
niestety nie wyswietlilo wykresu
28 sie 15:54
28 sie 15:59
loitzl9006: Wychodzi (spójrz na drugi wykres)
wyliczasz granice całkowania poprzez rozwiązanie równania
x=0 lub x=9
teraz wstawiamy wyliczone "x" do równania jednej z funkcji, np. do y=−3x:
y(0)=0
y(9)=−27
zatem punkty wspólne obu linii to (0;0) i (9;−27).
Na podstawie tego możesz napisać całkę. Obszar jest normalny względem osi x.
| | 1 | | 1 | |
P = ∫90 − |
| x2 − (−3x) dx = ∫90 − |
| x2 + 3x dx wystarczy to obliczyć. |
| | 3 | | 3 | |
28 sie 21:12
28 sie 22:01