Zm. losowa, dystrybuanta, Nierówność Czebyszewa
odludek: Mam trzy zadania, które nie wiem jak ugryźć. Mógłby mi ktoś pomóc?
1/ Zmienne losowe X,Y są niezależne o jednakowym rozkładzie normalnym N(2, 3). Wyznaczyć
rozkład zmiennej X+Y
2/Wykonujemy 90 rzutów kostką. Stosując nierówność Czebyszewa obliczyć, czy liczba wyrzuconych
szóstek X spełnia następujące warunki:
a) P {X>20} ≤ 0,75;
b) P {|X−15| > 5} ≤ 0,5?
| | 1 | |
3/ Na powierzchni Ω=[0,3] z prawdopodobieństwem P(dω)= |
| dω i σ−ciałem zbiorów borelowskich |
| | 3 | |
określamy losową:
X(ω)= ω dla 0≤ω<1
1 dla 1≤ω<2
(3−ω) dla 2≤ω≤3
Wyznaczyć dystrybuantę zmiennej X.