wykaz, że
tech: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba postaci 26n+1+9n+1 jest podzielna przez
11
28 sie 14:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
indukcja matematyczna będzie chyba najłatwiejszym sposobem
1o
n=1
27 + 92 = 128 + 81 = 209 ... podzielne przez 11
2o
n=k
26k+1 + 9k+1 podzielne przez 11
3o
n=k+1
26(k+1)+1 + 9(k+1)+1 = 26k+1*26 + 9k+1*9 =
= 9*(26k+1 + 9k+1) + (64−9)*26k+1 ... pierwszy człon podzielny na mocy 2o
(64−9)*26k+1 = 55*26k+1 ... podzielne przez 11 bo 55 podzielne przez 11
28 sie 15:01
tech: a czy da się bez indukcji? bo szczerze mówiąc, nie uczyli nas tego w szkole
28 sie 15:34