wyznacz a,b,c
kamil: rozwiąż układ równań:
2b=a+c
a+b+c=30
(b−2)2 = a*c
4 maj 15:00
tim: Podpowiem.
2b = a + c
a + c + b = 30
Wyznaczysz b

Podstawisz do któregoś i masz tylko podwójny
4 maj 15:01
kamil: to akurat już mam, b=10 a c wychodzi mi 4 i 16. tak ma być czy coś jest źle?
4 maj 15:09
tim: Jakby co to
c
1 = 16
c
2 =
−4
Ale podstaw i sprawdź które pasuje
4 maj 15:12
kamil: no sory ale chcąc nie chcąc wychodzi mi 4 bez minusa ale spoko, bo jedno to będzie "a" a drugie
"c"
4 maj 15:15
tim: Tfu.
Masz racje, bez minusa.
Więc istnieją DWA rozwiązania.
I. A=4, C=16
II. A=16, C=4 (widać w równaniach, że można stosować je zamiennie
4 maj 15:17
I Love You: mi wyszlo
a=16
b=10
c=4
ale nie wiem czy dobrze to zrobilem
4 maj 15:22
kamil: otóż to

. A możesz mi pomóc jeszcze rozwiązać takie zad jak: 3 boki trójkąta prostokątnego
tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód tego trójkąta wynosi 18. Oblicz długości boków i pole tego
trójkąta. Teoretycznie to rozwiązałem to zad, ale mi wychodzi inaczej i jeszcze kilku osobom a
każdy ma inna odp
4 maj 15:25
tim: Mamy układ równań
a
2 + b
2 = c
2
b
2 = ac
a + b + c = 18
4 maj 15:29
tim: Poprawka, źle zapisałem
4 maj 15:30
tim: a
2 + b
2 = c
2
| | a + c | |
b = |
| <−−−−−− ciąg arytmetyczny |
| | 2 | |
a + b + c = 18
4 maj 15:30
tim: Odp to
a = 4,5
b = 6
c = 7,5
4 maj 15:32
kamil: czyli ja też dobrze policzyłem

. Wielkie dzięki!
4 maj 15:34