...
Pomocy: Rozwiąż nierówność (0,2)2+6+10+...+(4x−2) ≤ 25−4x, jeśli wiadomo, że w wykładniku potęgi
po lewej stronie nierówności występuje suma wyrazów ciągu arytmetycznego i x ∊ N
czyli mam:
a1=2 a2=6 → r = a2 − a1 = 6−2=4
an=a1+(n−1)r
28 sie 14:04
ICSP: najpierw proponuję ci sprowadzić podstawy do tej samej liczby. Później dopiero zajmować się
wykładnikami
28 sie 14:06
28 sie 14:08
Pomocy: | | 1 | | 1 | |
(0,2) = |
| a ( |
| )−2 = 25 |
| | 5 | | 5 | |
to już wcześniej zrobiłam
28 sie 14:08
28 sie 14:17
Mila: 1) Liczba wyrazów w sumie
a
k=2+(k−1)*4
2+(k−1)*4=4x−2
2+4k−4=4x−2
k=x jest x wyrazów w sumie
2) nierówność
5
−2x2≤5
−8x⇔−2x
2≤−8x
⇔2x
2−8x≥0⇔2x(x−4)≥0⇔rozwiąż graficznie, tzn. narysuj parabolę.
x≤0 lub x≥4
28 sie 22:26