rownania
2abor: Rowiaz:
Ix−1I<2
9−x2>0
Prosze o szybka pomoc
28 sie 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
9−x
2>0 ... rusz głową ... wzór skróconego mnożenia ... naszkicuj parabolę
|x−1|<2
a jakbyś rozwiązywał |x−1|=2
28 sie 13:57
2abor: Ix−1I=2
x−1=2
x=2+1
x=3
czyli x=3 lub − 3
?
Co do 9−x2>0 to niestety dalej nie wiem...
28 sie 14:06
konrad: czy |−3−1|=2
28 sie 14:07
28 sie 14:08
Aga1.: Podam Ci inny przykład i go rozwiążę
Ix−5I<1
x−5<1 i x−5>−1
x<6 i x>4
Narysuj n osi liczbowej i wyznacz część wspólną
x∊(4,6)
28 sie 14:11
2abor: dzięki!
a przykład 9−x2>0 ?
pomocy...
28 sie 14:23
Eta:

9−x
2>0
(3−x)(3+x) >0 miejsca zerowe x= −3 v x= 3 i parabola ramionami do dołu
odp: x€ (−3,3)
28 sie 14:28
Eta:
2sposób:
9−x2>0
x2< 9
|x|<3 ⇒ x€ (−3,3)
28 sie 14:29
Saizou : albo
9−x2>0
−x2>−9
x2<9
lxl<3
x<3 ⋀ x>−3
x∊(−3:3)
28 sie 14:29
Eta:
28 sie 14:30