prosze o pomoc
kolk: witam mam prośbę o rozwiązanie i wytłumaczenie tego ,zadania mianowicie:
Suma stu kolejnych liczb naturalnych ,które przy dzieleniu przez 7 dają resztę 2,
wynosi 43950. Wyznacz najmniejszą i największą z tych liczb.
28 sie 13:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a1+a100 | | a1 + a1 + 99r | |
S100 = |
| *100 = |
| *100 = 50(2a1 + 99*7) = |
| | 2 | | 2 | |
= 100a
1 + 34650
S
100 = 43950
wyznacz a
1
a
100 = a
1 + 99*7 = ...
28 sie 13:57
kolk: a skąd wiadomo że różnica ciągów r=7
28 sie 15:23
lukier: 9:7=1 i reszty dwa nastepna liczba ktora bedzie miala ta wlasnosc to 16 poniewaz 16/7=2 i
reszty 2 wiec r=7
28 sie 15:26
kolk: aha faktycznie , wielkie dzięki
28 sie 15:28