Probabilistyka - prawdopodobieństwo, karty
Mateusz: Mamy problem z jednym zadaniem
| | | |
1. Z talii 52 kart losujemy 13 sztuk i niech N= | . Obliczyć prawdopodobieństwo, tego że |
| | |
wśród wylosowanych jest dokładnie jedna para król−as, tego samego koloru.
Z góry dziękujemy
28 sie 13:35
Aga1.:
| | | | 52*51*50*49*48*47*46*45*44*43*42*41*40 | |
IΩI= | = |
| = |
| | | 1*1*3*4*5*6*7*8*9*10*11*12*13 | |
W talii jest 4 króle i 4 asy oraz 44 innych kart
Par król− as jest 4
Z pozostałych kart losujemy jeszcze 11.
Mam nadzieję, że dobrze.
28 sie 13:46
Gosia: Czemu mnożymy przez 4 przy obliczaniu mocy A?
28 sie 14:46
Aga1.: Par jest 4
1 król pik i 1 as pik lub
1król trefl i 1 as trefl lub
1 król karo i 1 as karo lub
1 król kier i 1 as kier
28 sie 17:58
Mateusz: Dzięki wielkie za odpowiedź. Pomogłąś nam
28 sie 18:19