wyznacz dziedzine i miejsce zerowe
Elka: Mam ogromną prośbę:
rozwiązcie proszę: Wynacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji y2=√x−3
28 sie 13:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
Elka
y2 = √x−3
dziedzina = R\{punkty dla których 'to pod pierwiastekim' <0}
miejsce zerowe:
0 = √x−3 ... wyznacz 'x'
28 sie 13:07
Elka: czy możesz mi pomóc obliczyc 0=√x−3 ?
28 sie 13:17
Maslanek: 
Podnosimy do kwadratu (powiedzmy...)
0=x−3
x=3.
28 sie 13:28
Elka: Dziękuję bardzo! To jeszcze jedno podobne, ale też nie wiem jak do niego podejść:
y=x+2x−5
28 sie 13:43
Kwachu: D=R \ (x−5 ≠0)
M0 = x+2=0
28 sie 13:46