zaokrąglić
szklanka:
mówią że mam zaokrąglić wynik to pełnego procentu
po obliczeniu tego wychodzi 14,44641.... ,jak to zaokrąglić do pełnego procentu?
28 sie 12:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam może zamiast '−' powinno być '='
28 sie 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
podaj może całą treść zadania bo nie bardzo rozumiem co tutaj mają do rzeczy procenty ( w
sensie się domyslam, ale wolę mieć pewność)
28 sie 12:32
Maslanek: Zapewne proporcje już są z procentami, więc wynik byłby 14%.
28 sie 12:35
szklanka: Światowa produkcja kwasu azotowego w 1996 wyniosła 15848 tys.ton .W Polsce stanowiła 12,2%
produkcji światowej .
Zadanie:
W 2002 w Polsce produkcja kwasu azotowego wyniosła 1689 tys.ton
Oblicz o ile procent zmieniła się wielkość produkcji kwasu azotowego w Polsce w stosunku do
roku
1996.
12,2% z 15848tys.ton= 1933,456 tys.ton ←1996r. Polska.
Różnica 1933,456−1689=244
=
14,44641
Wynik w odpowiedziach jest spadła o 13%
zrobiłem coś źle? Jak mój wynik zaokrąglić do pełnego procenta?
28 sie 12:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
podstawą jest zawsze 'stan poprzedni'
"o ile procent jesteś starszy w porównaniu do tego ile miałeś lat 10 lat temu"
"o ile procent zmieniła się ilość pieniędzy w Twoim portfelu bo wygraniu 5PLN w tottka"
itd.
dlatego:
| 244 | |
| = 12,6198889 % ≈ 13% |
| 1933,456 | |
28 sie 12:48
szklanka: aha ok dzięks
28 sie 12:53