pochodna
mróz: nie wiem do konca jak poradzic sobie z ta pochodna;
korzystam ze wzoru f'g+fg'/g
2 dochodze pod kreska ulamkowa do (x
2+4)
2−−−> x
4+8x
2+16 i
dalej nie wiem jak z tego wyliczyc miejsca zerowe..
28 sie 12:17
Maslanek: Na górze jest MINUS.
| | x2+4−2x2 | | x2−4 | |
f'(x)= |
| = − |
| . |
| | (x2+4)2 | | (x2+4)2 | |
f'(x)=0 ⇔ x=2 lub x=−2.
28 sie 12:19
mróz: ok. dzieki, a mam takie pytanie gdyz nie wiem jak to rozrozniac, a mianowice mam w jednym
przykladzie f(x)=2x
3−15x
2+36x−14
x
1=2
x
2=3
max lokalne w x=2 rowne 14
min lok w x=3 rowne 13
i w odp mam ze f jest rosnaca w (−niesk, 2) i w (3,niesk)
A w tym przykladzie zrobionym przez Ciebie mam z kolei ze funkcja jest rosnaca w (−2, 2),
malejaca w (− niesk,−2) oraz w (2,+niesk)...dlaczego tak wlasnie? jak rozpoznac gdzie jest
malejaca gdzie rosnaca

28 sie 12:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro jest maksimum w 2
czyli na lewo od maksimum funkcja rosnie (dlatego od −
∞ do 2) a na prawo maleje (dlatego maleje
od 2 do 3)
minimum w 3
to na lewo od minimum funkcja maleje (dlatego maleje od 2 do 3) a na prawo rośnie (dlatego
rośnie od 3 do +
∞)
a te wnioski wyciągasz ZE SZKICU wykresu f'(x). Robileś kiedyś takie zadania

kiedy
poprawka

28 sie 12:31
Maslanek: Funkcja jest rosnąca, kiedy f'(x)>0.
Malejąca, gdy f'(x)<0.
Ma ekstremum (oraz kiedy zmienia się monotoniczność), kiedy f'(x)=0.
28 sie 12:31
Maslanek: Arturze, funkcja ma ekstremum, kiedy f''(x)≠0?
28 sie 12:32
Maslanek: Czy kiedy f''(x)>0?
28 sie 12:32
mróz: juz zrozumialem, dzieki
28 sie 12:33
mróz: szkicu takiego nie robilem
28 sie 12:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
Maślanek −−− masz rację, jednak nie ma konieczności liczenia f'' ... bo ze szkicu f'(x) możesz
wywnioskować czy f''(x0) =0 czy też ≠0
28 sie 12:36
Maslanek: Zdaję sobie z tego sprawę

Tylko dla samej wiedzy fajnie to wiedzieć

Czyli f''(x)≠0.
Dla mniejszego mamy minimum?
Dla większego mamy maksimum?
28 sie 12:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście jest zależność ... tylko nie pamiętam już co jest wklęsłe a co jest wypukłe

'U' masz minimum i wtedy funkcja w otoczeniu ekstremum jest ...(wypełnić lukę)....
natomiast przy maksimum jest na odwrót
28 sie 12:44