matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
druga pochodna
mróz:
z tym przykladem tez mam problem
prosze o pomoc f(x)=ln(2x+1)sin(3x)
28 sie 11:56
Maslanek:
2sin(3x)
f'(x)=
+3cos(3x)*ln(2x+1)
2x+1
6cos3x*(2x+1)−4sin(3x)
6cos(3x)
f''(x)=
− 9sin(3x)*ln(2x+1) +
(2x+1)
2
2x+1
28 sie 12:00
Maslanek:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=second+derivative+of+ln%282x%2B1%29sin%283x%29
Nie wiem czy to to samo
. Starałem się jak mogłem
28 sie 12:02
Maslanek:
W sumie to się zgadza. Nie utraciłem umiejętności
28 sie 12:03
mróz:
dziekujee bardzo
ale to bardzo
28 sie 12:13