druga pochodna
mróz: pomoze ktos mi wyliczyc druga pochodna :
f(x)=5x3*lnx
28 sie 11:54
loitzl9006: | | 1 | |
f'(x)=(5x3)' * lnx + 5x3 * (lnx)' = 15x2 * lnx + 5x3 * |
| = 15x2 * lnx + 5x2 = |
| | x | |
5x
2(3lnx + 1)
| | 3 | |
f''(x) = (5x2)' * (3lnx + 1) + 5x2 * (3lnx + 1)' = 10x * (3lnx + 1) + 5x2 * |
| = 10x * |
| | x | |
(3lnx + 1) + 15x = 5x[2(3lnx + 1) + 3]
28 sie 12:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
f' = 15x2*lnx + 5x3*1/x = 5x2(3lnx + 1)
f'' = 10x(3+ln x) + 5x2*1/x = 5x(7+2lnx)
28 sie 12:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobra ... xle przepisałem sobie f' przy liczeniu f''
28 sie 12:03
loitzl9006: zdarza się
28 sie 12:03