mats
mars: rozłóz na czynniki wielomian W(x) wiedząc że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
a)W(x)=4x3+4x2+3x−3 p=0,5
b)W(x)=9x4−12x3−11x2−2x p=2
28 sie 11:39
Saizou : to podziel wielomian odpowiednio przez
b) x+2
28 sie 11:42
Eta:
Chyba przez:
b) x −2
28 sie 11:43
mars: i jak podziele to co wtedy?
28 sie 11:49
Saizou : tak
Eta
b) x−2
PS. I koniecznie Hornerem
28 sie 11:50
Saizou : w pierwszym otrzymasz wielomian o stopień niższy do W(x)zatem będzie to trójmian kwadratowy
(równanie kwadratowe)− pierwiastki policzysz z delty
28 sie 11:53
mars: wyliczylam delte i wyszła ujemna i co teraz?
28 sie 11:54
Saizou : a jak jest delta ujemna to co wtedy?
28 sie 11:55
mars: no nie ma x1 i x2
28 sie 11:58
Saizou : zatem co pozostaje?
28 sie 12:03
ICSP: b) najpierw proponuje wyciągnąć x przed nawias, ale to tylko takie moje gadanie
28 sie 13:13
Eta:
b) x(9x3−12x2−11x −2) = x[ 9x3−18x2 +6x2−12x+x−2) = x[ 9x2(x−2)+6x(x−2) +(x−2)]=
= x(x−2)(9x2+6x+1) = x(x−2)(3x+1)2
28 sie 13:20
Eta:
Hehe

tylko czekać jak
Gustlik napisze,że " najprościej Hornerem"
28 sie 13:22
ICSP: najprościej Cardano

Każdy przykład zrobię tak samo

Nawet nie muszę myśleć nad tym czy wielomian posiada pierwiastki wymierne

Po prostu liczę
28 sie 13:24
mars: A wytlumaczy mi ktos ten schemat hornera?
28 sie 13:57
mars: A wytlumaczy mi ktos schemat hornera tak od poczatku do konca?
28 sie 14:00
28 sie 14:01
Gustlik: Eta, tylko Horner w tym drugim przypadku. Po co kombinować jak koń pod górę z grupowaniem?
Żaden współczynnik do siebie nie pasuje, a wymyślanie i rozbijanie liczb na pasujące jest
czasochłonne. Czas nie stoi w miejscu, zwłaszcza na maturze.
9 −12 −11 −2
2 9 6 1 0
W(x)=x(x−2)(9x
2+6x+1)=x(x−2)(3x+1)
2
Tu jest wyjaśniony schemat Hornera:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1401 .
28 sie 21:19
Eta:
28 sie 22:22