pochodne
kiszka: chcialabym aby ktos pomogl mi rozwiazac, wytlumaczyc jak sie wylicza poszczegolne pochodne z
gory bede ogromnie wdzieczna...
f)f(x)=tg
x+
√cosx
h)f(x)=
√sinx+7x
i)f(x)=ctg(x
5+
√x
j) f(x) = ln(ln x)
l)f(x)=2
x+3x2−
√x2+x+1
28 sie 11:29
Patronus: b)
f(x) = 2x3 + 7x1/2 − 12x−2
f'(x) = 3x2 + 3,5 x−1/2 + 24x−3
28 sie 11:38
Maslanek: | | 1 | | sinx | |
f) f'(x)= |
| − |
| |
| | cos2x | | 2√cosx | |
g) proste
| | cosx+7x*ln7 | |
h) f'(x)= |
| |
| | 2√sinx+7x | |
l) 2
x+3x2 = e
ln 2x+3x2 = e
(x+3x2)*ln 2
oraz (ln2)'=0
| | 2x+1 | |
Zatem f'(x)=e(x+3x2)*ln2*(6x+1)*ln2− |
| |
| | 2√x2+x+1 | |
28 sie 12:13