zad
szklanka:
W tabeli podano niektóre dane dotyczące wyników wyborów prezydenckich w Polsce, które odbyły
się 8 października 2000 r.
Dane: Ogółem ( w tys)
Liczba uprawnionych do głosowania: 29 122
Liczba oddanych głosów: 17 789
Liczba oddanych głosów ( w tys) na:
Aleksandra Kwaśniewskiego : 9 485
Olechowskiego: 3 044
Krzaklewskiego: 2 740
Pozostałych kandydatów: 2 330
a) Oblicz ile głosów oddano nieważnych? dlaczego tak dużo w odp. 190000?
b) O ile punktów procentowych poparcie dla Olechowskiego było większe od poparcia dla
Krzaklewskiego?
28 sie 09:46
Aga1.: Wyniki masz podane w (tys), więc uprawnionych do głosowania było
29 122 000 osób
28 sie 09:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) to pytanie 'dlaczego tak dużo' od Ciebie

Liczba głosów − (suma liczby głosów na poszczególnych kandydatów) = liczba głosów nieważnych
Pamiętaj że dane są
W TYSIĄCACH 
b)
| poparcie na Olechowskiego | |
| % − 100% |
| poparcie na Krzaklewskiego | |
28 sie 09:51
szklanka: jak obliczyć a) aby otrzymać te 190000?
28 sie 09:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
190'000 = 190 (w tyś)



podałem Ci jak obliczyć
28 sie 09:56
szklanka: zsumowałem i nie wychodzi!
28 sie 09:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz nam jak sumujesz dawaj ... bo wychodzi
28 sie 09:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
x − liczba NIEważnych głosów
x = 17 789 − (9 485 + 3 044 + 2 740 + 2 330) = 190 (w tyś)
28 sie 10:00
szklanka: "to pytanie 'dlaczego tak dużo' od Ciebie" a po co tu siedzisz co? Aby rozwiązywać pomagać i
rozwiązywać!
28 sie 10:01
szklanka: aha bo tam był minus sądziłem że to była kreska
28 sie 10:02
szklanka: c) Podaj frekwencję w tych wyborach
biorę pod uwagę sumę liczby oddanych głosów i liczbę uprawnionych do głosowania?
28 sie 10:11
szklanka: Już C zrobiłem ,ale ostatnie nie mogę sobie poradzić
O ile punktów procentowych poparcie dla Andrzeja Olechowskiego (3044 tys.) było większe od
poparcia dla Mariana Krzaklewskiego (2740 tys.)?
28 sie 10:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | liczba oddanych głosów (waznych i nieważnych) | |
frekwencja = |
| |
| | ilośc uprawnionych | |
28 sie 10:36
szklanka: Artur już nie trzeba poradziłem sobie z tym , tylko jeszcze tego nie mogę zrobić
O ile punktów procentowych poparcie dla Andrzeja Olechowskiego (3044 tys.) było większe od
poparcia dla Mariana Krzaklewskiego (2740 tys.)?
Punkt procentowy to różnica w procentach , jak to zrobić? Mam obliczyć procent od każdej liczby
i odjąć?
28 sie 10:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | ilość głosów na człowieka X | |
ilośc punktów procentowych = |
| |
| | suma oddanych głosów | |
wyliczasz poparcie na jednego, na drugiego i robisz różnicę
28 sie 10:48
szklanka: dzięki !
28 sie 10:57