rownanie liczb zespolonych
Felek: Witam serdecznie. Mam zadanie z liczb zespolonych i niestety utknąłem. Chciałbym prosić o
sprawdzenie wykonanej części zadania i rady co do dalszej

Rozwiaz rownanie : z
2 −7iz +13=0
(x+iy)
2−7iz+13=0
x
2+2xiy+i
2y
2−7iz+13=0
x
2+2xyi−y
2−7xi+7y+13=0
Wychodzi mi taki uklad rownan :
x
2−y
2+7y+13=0
2xy−7x=0
Nie wiem jak to dalej ugryźć (oczywiscie moze to byc niepoprawne). Bardzo bym prosil o pomoc

Pozdrawiam
28 sie 09:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
mam pytanie −−− po kiego grzyba zamieniasz z = x+iy?
masz przecież normalne równanie kwadratowe
z
2 −7iz +13=0
Δ = −49 −4*13 = −101 = 101i
2
√Δ = i
√101
28 sie 09:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
−b w mianowniku
28 sie 09:47
Felek: Zmienialem, bo zawsze na zajeciach prowadzaca nam to zmieniala, myslalem ze inaczej nie mozna

Czyli po prostu nie przeksztalcam tego w ten sposob, licze normalnie delte, x1, x2. x1
wprowadzam do rownania i liczy y i tak samo w przypadku x 2?
28 sie 09:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
mozna układem ... jest trochę dłużej, ale pewniej (co do znaków)
nie sprawdzam czy zrobiłes błędu w trakcie docierania do układu

z drugiego równania masz:
podstawiasz najpierw piewszą możliwość (x=0) do pierwszego równianai ... liczysz Δ i sprawdzasz
czy to ma sens.
| | 7 | |
później podstawiasz drugą możliwość (y= |
| ) do pierwszego równiania i wyznaczasz 'x' |
| | 2 | |
28 sie 09:55
Felek: Dzieki wielkie za pomoc
28 sie 09:57