zadanie
szklanka: Na sprawdzianie z matematyki było 30 osób. Oblicz ile uczniów liczy ta klasa, jeżeli wiadomo że
na sprawdzianie było nieobecnych 6,25% uczniów.
30− 100%
x − 93,75
nie wiem jaka proporcja
28 sie 09:35
tomek: Zła proporcja. Wiemy że było 30 osób i te 30 osób to jest 93,75% wszystkich uczniów. Dalej
spróbuj sam.
28 sie 09:37
28 sie 09:42
szklanka: nie wiem ,pomóżcie
28 sie 09:42
szklanka: ile w końcu , jaki wynik?
28 sie 09:43
Aga1.: 30−93,75% (obecni 100%−6,25%)
x−100% ( cała klasa to 100%)
28 sie 09:45
Kinga:
3000=93,75x //93,75
x=32
28 sie 09:46
28 sie 09:46
pigor: .. lub niech
x=? − szukana liczba uczniów w klasie, to z warunków
zadania :
(100−6,75)% x = 30 /* 100 ⇔ 93,75 x = 3000 ⇔
x= 32 uczniów . ...
28 sie 11:15