monotoniczność
Kamil: Witam! mama zbadać monotoniczność po obliczeniu pochodnej wychodzi mi równanie ex=0 co dalej
jak uzyskać x= ?
28 sie 00:07
Artur z miasta Neptuna:
Nie ma punktu zeroweogo ... pochodna zawsze wieksza od zera
28 sie 00:13
Eta:

e
x≠0
28 sie 00:14
Ajtek:
A można to zapisać tak

x∊∅
28 sie 00:16
Kamil: Dzięki, oczywiste
28 sie 00:18
Artur z miasta Neptuna:
Nie Ajtek ... jak juz to zapisujesz ze dla kazdego x z dziedziny pochpdna >0 a stad wniosek ze
funkcja rosnaca w calej dziedzinie
28 sie 00:22
Artur z miasta Neptuna:
A Twoj zapis mowi tylko ze x jest w zbiorze pustym czyli nie ma x i jakie to ma odniesoenie do
zadania? Bral odniesienia
28 sie 00:23
Ajtek:
Cześć Artur...,
Nie doczytałęm treści zadania, tylko skupiłem się na poście Ety
Pytanie czysto dociekliwe. Po prostu chciałem wiedzieć, czy można to w ten sposób zapisać
zastępując znak ≠ z postu Ety.
A czy takie coś:
ex≠0 jest równoważne z czyms takim ex=0 ⇒ x∊∅
28 sie 00:31