newton
lukier: sumka
mógłby ktoś wytłumaczyć jak to liczyć ?
28 sie 00:02
Artur z miasta Neptuna:
Wskazowka − jakiej postaci jest (a+b)n zapisane przy pomocy dwumianow newtona. w takim razie
jak ta sume mozna w prostrzej formie?
28 sie 00:15
lukier: | | | |
masz na mysli S(a+b)n = | an−kbk, gdzie k od 0 do n? |
| | |
28 sie 00:22
Eta:
prost
szej
28 sie 00:23
Artur z miasta Neptuna:
Etus ... pisze z komorki i nawet nie patrze na slowa tylko klikam

ale dziekuje za
poprawienie.
28 sie 00:24
Artur z miasta Neptuna:
Tak ... dokladnie oto chodzi ... widzisz jakies powiazanie z tym co masz w zadaniu? skorzystaj
28 sie 00:24
Eta:
28 sie 00:25
Kaptur: Artur ty uczysz matematyki w szkole ?
28 sie 00:34
Ajtek:
Kaptur, odpowiedź brzmi nie.
Artur..., podobnie jak
Eta i wielu innych, krórych tutaj z niku nie wymieniłem, za co
Ich przepraszam, uczą matematyki na tym forum

.
28 sie 00:39
lukier: czyli chodzi o to, że an−kbk ma być caly czas rowne jeden tak? ⇒ a=b=1 ⇒
S(a+b)n=(1+1)n = 2n KONIEC?
28 sie 00:40
lukier: w takim razie rozwiaze pozostale przyklady i moze jakis dobroduszny czlowiek czy jest dobrze:
| | | | | | | | | |
a) | + | +...+ | = | a10−10b10 ⇒ a*b=1 a=b=1 ⇒ |
| | | | | |
S
{a+b}n=(1+1)
n=2
10=1024
| | | | | | | |
c) | − | +...+(−1)n | ⇒an−nbn=(−1)n ⇒bn=(−1)n b=−1 a=1 S=(a+b)n=0 |
| | | | |
| | | | | | 1 | | 1 | | 3 | |
d) |
| +...+ |
| ⇒ an−nbn= |
| n ⇒ b= |
| a=1 S=( |
| )n |
| | 20 | | 2n | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 sie 00:59
Artur z miasta Neptuna:
No i widzisz jak szybko, latwo i bezbolesnie Ci to poszlo

Milego dnia zycze
28 sie 07:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
jest to równość bardzo pomocna przy niektórych dowodach z teorii liczb obejmujące m.in.
zagadnienia liczb pierwszych
28 sie 08:45
lukier: jeszcze jedno pytankow dot. newtona i sum, otóż dana jest liczba:
biorę ostatni wyraz i zapisuję go w postaci
a
0b
20 = 1
b=1 ⇒ a=−2
S=(−2+1)
20=1
Mam pytanie czy taki zapis jest dobry? Jestem samoukiem, więc mam pewne braki dotyczące zapisu.
28 sie 14:50
lukier: Haalo

mógłby ktoś rzucić na to okiem?
28 sie 15:24
lukier: Artur bądź jakiś inny dobry człowiek raczyłby zerknąć?
28 sie 17:13