Podaj wartość parametru t
Marcyś: Podaj wartość parametru t dla którego równanie Ax=b ma nieskończenie wiele rozwiązań. Wskaż te
rozwiązania.
1 1 0 1
1 t 1 1
0 1 1 0
0 1 0 1
/\ to jest macierz A
1
0
−1
0
/\ macierz b
28 sie 00:01
Artur z miasta Neptuna:
Rownanie bedzie mialo jieskoczenie wiele rozwiazan jezeli macierz A NIE bedzie zbudowana z
liniowo niezaleznych wektorow (wazne jeszcze aby przypadkiem nie wyszlo sprzeczne rozwiazanie)
28 sie 00:18
Artur z miasta Neptuna:
Zrob w2−w1 oraz w2−w3 ... Co otrzymasz?
Dla jakiego t w2 bedzie wierzem zerowym ? wazne aby wb2 takze wynosilo wtedy 0 (a bedzie tyle
wynosic)
28 sie 00:20
Marcyś: no próbowałem coś z tym robić i wyszło mi coś takiego
1 0 0 0 |1
0 t−2 0 0 |0
0 1 1 0 |−1
0 1 0 1 |0
I co dalej z tym ?
28 sie 00:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
popatrz jaką masz sytuację:
x = 1
y*(t−2) = 0 −−−− to albo y=0 ... a jeżeli t=2 to y=a ; a∊R (a − parametr)
y+z = −1 ... jeżeli y=a, to z = −1−a
y + w = 0 ... jeżeli y=a, to w = −a
jako że a jest dowolną liczbą rzeczywistą ... to otrzymujesz nieskończenie wiele rozwiązań.
A jak to powstaje?
Jeżeli macierz uzupełnień nie jest stworzona z liniowo niezależnych wektorów (czyli po
odpowiednich operacja dodawania/odejmowania/mnożenia/dzielenia wierzy otrzymasz wiersz
'zerowy' //a to własnie chcemy zrobić z w2 // to rząd takiej macierzy jest mniejszy od ilości
niewiadomych //w tym przypadku//, a co to oznacza? Spójrz do notatek.
28 sie 09:08
Marcyś: Dzięki

No właśnie z notatkami jest problem, bo mój wykładowca nic nie tłumaczył, próbował
jedynie sprawdzić naszą wiedzę − tak twierdził, nie wiem skąd mieliśmy ją mieć.
Dzięki za pomoc, chyba tyle wystarczy.
28 sie 12:52