pomóżcie.
Klaudia: Trójkąt prostokątny równoramienny o przeciwprostokatnych 6{2} obaca sie wokół przyprostokatnej.
Jakie pole ma przekrój osiowy otrzymanego stozka?
4 maj 13:56
bumblebee:

z tw pitagorasa
h
2+h
2=72⇒h=6 czyli pole przekroju osiowego to h
2:2=18 j
2
4 maj 14:01
bumblebee: pod warunkiem ze to 6{2} oznacza 6 pierwiastkow z 2 czyli 6√2
4 maj 14:01
Klaudia: a mozesz jakos jaśniej mi to opisać
4 maj 14:04
Klaudia: skąd wziąłeś to 6?
4 maj 14:05
♊: z własności którjkąta prostokętnego równoramiennego.
Ma kąty 45 45 90 i jest połowa kwadratu.
4 maj 14:10