?
ania: dla jakiej wartości parametru "m" podana prosta jest równoległa do prostej 4x+3y+7=0?
a)mx+6y−1=0
b)(2m+1)x−y=0
c)x+my+9=0
bardzo prosze o pomoc
4 maj 13:16
Bogdan:
Kiedy proste: k1: y = a1x + b1 i k2: y = a2x + b2 są równolegle ?
Kiedy proste k1: A1x + B1y + C1 = 0 i k2: A2x + B2y + C2 = 0 są równolegle?
4 maj 13:21
ania: chodzi o konkretną wartość parametru "m"
4 maj 13:30
Bogdan:
Odpowiedz najpierw na pytania, potem rozwiążemy zadanie razem.
4 maj 13:33
ania: nie rozumiem zabardzo co masz na myśli?
4 maj 13:35
Bogdan:
Podaj warunek równoległości prostych k1 i k2:
a) k1: y = a1x + b1 i k2: y = a2x + b2;
b) k1: A1x + B1y + C1 = 0 i k2: A2x + B2y + C2 = 0
4 maj 13:51
ania: nie ma takiego warunku podanego. czy jest on konieczny do rozwiązania tego zadania?
4 maj 13:57
Bogdan:
Jest konieczny, a warunek masz sama podać, znajdziesz go w swoich notatkach szkolnych,
w podręczniku, w tablicach matematycznych. Powinnaś znać ten warunek. Napisz ten warunek.
4 maj 14:02
Bogdan:
Podpowiadam więc:
Proste k1 i k2 są równoległe wtedy, gdy
a) a1 = a2;
b) A1B2 = A2B1
W tym zadaniu:
a) k1: 4x + 3y + 7 = 0, A1 = 4, B1 = 3, C1 = 7;
k2: mx + 6y − 1 = 0, A2 = m, B2 = 6, C1 = −1.
A1B2 = A2B1 ⇔ 4 * 6 = m * 3 ⇒ m = 8
Podobnie rozwiążesz pozostałe przykłady. Radzę powtórzyć materiał o linii prostej.
4 maj 14:28