Przekątne
BB: Przekątne sześciokąta foremnego − która jest dłuższa a która krótsza ? Czy tylko posługujemy
się bezpośrednio wzorami na dłuższą 2a a na krótszą a√3 ?
26 sie 23:35
Artur z miasta Neptuna:
narysuj sobie sześciokąt foremny a zobaczysz która przekątna jest dłuższa a która krótsza i ile
wynoszą (jak sobie wyliczysz)
26 sie 23:36
BB:

a dłuższa
b krótsza ?
26 sie 23:40
Artur z miasta Neptuna:

x = a+ 2*acos60
o = a+a = 2a
y=
√a2+a2 − 2a2cos120o = a
√3
26 sie 23:41
BB: Oj... OK, dzięki
26 sie 23:42
Eta:
27 sie 00:55