dowody
Saizou : może jakieś dowód tylko bez geometrii
26 sie 23:01
Mila:
Trzy pierwiastki wielomianu w(x) = x3 + px + q tworzą ciąg arytmetyczny
o różnicy 4. Oblicz współczynniki p i q .
26 sie 23:59
Ajtek:
Dobry wieczór
Mila, Saizou 
.
Dwa dni myślenia i może to zrobię

.
Saizou powodzenia!
27 sie 00:02
Piotr:
super zadanie!
27 sie 00:09
Mila: Witam wszystkich. I dobranoc.
27 sie 00:12
Ajtek:
Miłych snów
Mila 
.
27 sie 00:14
ICSP: nudne zadanie

Takie do zrobienia w pamięci
27 sie 00:15
Ajtek:
Cześć
ICSP, w pamięci mówisz...
Brakuje mi jej
27 sie 00:16
ICSP: Witaj
Ajtek ja przed chwilką spojrzałem i już mam wynik
27 sie 00:20
Ajtek:
No jak widzisz, ja mam ustawioną kolejkę FILO...
Zapewne wiesz co to jest.
Z tego co wiem, to Ty jesteś specem od wielomianów na tym forum

.
27 sie 00:21
Mila: ICSP, to zadanie nie dla Ciebie, ja czekam, aż zrobisz dowód z sinusami. Pamiętasz? Czy też
dyskretnie przeoczyłeś?
27 sie 00:22
ICSP: yyy zapomniałem o nim

Rozwiązanie powinno pojawić się dziś w nocy
27 sie 00:23
Mila: Powodzenia.

Z lewej strony do prawej.
27 sie 00:25
ICSP: oczywiście
27 sie 00:25
Eta:
x=−4 v x=0 v x=4 p= −16, q=0
27 sie 00:28
Ajtek:
Dibry wieczór
Eta 
Wynik podany przez Ciebie, u mnie dalej dwa dni myślenia

.
27 sie 00:30
Eta:
Witam, witam

...........

poprawia myślenie
27 sie 00:31
Ajtek:
Jabłuszko od Ciebie zawsze poprawia myślenie i dodaje otuchy

.
Jednak nie dzisiaj

.
Wakacyjne "matematyczne nicniechciejstwo" jeszcze mam

.
27 sie 00:33
ICSP: Ajtek nie dwa dni tylko dwie sekundy
27 sie 00:36
Ajtek:
ICSP, o sobie mówie, dwa dni...

Zerknij post wyżej skierowany do
Ety, a nawet kilka do góry, dotyczący wielomianów i
Twojej osoby

.
27 sie 00:41
ICSP: Ja też o tobie mówię

Już nie zaniżaj tak swojego poziomu

Jesteś dużo lepszy ode mnie
27 sie 00:44
Eta:
27 sie 00:47
Ajtek:
No proszę Ciebie
ICSP, ogarnij się!
Miałem na te wakacje plan przypomnieć, powtórzyć, zgłebić sobie [P[elementarne działy
matematyczne z zakresu akademickiego]].
Zacząłemod macierzy i na tych skończyłem, czytaj
minor macierzy, po co to się liczy i do
czego jest potrzebny

.
27 sie 00:50
komin: I co jaki wynik?
27 sie 01:19
ICSP: p = −16 , q = 0
27 sie 01:19
Eta:
Taki, jaki podałam
27 sie 01:20
komin: W(x)=(x−4)(x+4)x
27 sie 01:22
ICSP: Kolega popsuł
Saizou zabawę

Teraz muszę wymyśleć inne zadanie
27 sie 01:23
ICSP: Drugie zadanie dla
Saizou :
Dany jest wielomian :
w(x) = x
3 + 2x
2 + 3x + 4 . Wiemy ze posiada trzy pierwiastki (jak chcesz możesz to
udowodnić)/
Twoje zadanie polega na znalezieniu sumy kwadratów tych pierwiastków
27 sie 01:26
Ajtek:
ICSP czas sie wydłużył do lat dwóch

.
Grozi zawieszeniem mej matematycznej niepamięci, a nawt matematycznego niebytu
27 sie 01:29
ICSP: Ajtku nie załamuj się

Skup się na zadaniu i na pewno je rozwiążesz
27 sie 01:31
Eta:
Dobrej nocy Wszystkim
27 sie 01:31
komin: Łatwe to zadanko
27 sie 01:58
ICSP: Wiem

To takie na rozgrzewkę
27 sie 01:59
komin: Saizou w jakiej klasie jest? Bo to poziom chyba drugiej liceum.
27 sie 02:00
ICSP: właśnie wybiera się do drugiej klasy
27 sie 02:03
komin: O tak jak ja

Dobra idę spać. Dobranoc
27 sie 02:16
Saizou : i widzę że mnie nie było i już jest trzydzieści parę postów
27 sie 14:04
ICSP: lepiej rób zadanie które ci dałem
27 sie 15:13
Saizou : wiesz że ono w cale nie jest takie łatwe
27 sie 15:15
ICSP: Jak to nie? Specjalnie wybrałem takie które można zrobić w pamięci
27 sie 15:16
Saizou : dla ciebie wszystko jest łatwe
27 sie 15:17
ICSP: nie wszystko

Przyjdzie
Godzio, da pierwsze lepsze zadanie i nie ma szans abym je zrobił
27 sie 15:18
Saizou : łatwe to by było gdyby miało pierwiastek całkowity
27 sie 15:19
ICSP: hi hi hi

Licz pierwiastki xD
27 sie 15:22
Saizou : a może jakaś podpowiedź
27 sie 15:25
27 sie 15:27
Saizou : gdzie ty to wykopałeś
27 sie 15:31
ICSP:
27 sie 15:32
komin: Podpowiedziałbym, ale nie chce mu zniszczyć zabawy. Zadanko banalne, później się o tym
przekonasz haha
27 sie 15:36
Maslanek: Zastanawiam się co źle wykminiłem

W sumie to chyba wiem, ale dziwię się, że wychodzą
pierdoły

No więc po paru równaśkach otrzymujemy:
a+b+c=−2
ab+ac+bc=3
abc=−4
Podnoszę (1) do kwadratu: a
2+b
2+c
2+2(ab+ac+bc)=4.
Podstawiam (2): a
2+b
2+c
2+6=4 ⇒ a
2+b
2+c
2=−2... (error

)
Podniesienie (1) nie powinno być błędem, bo jednak podnoszę wartości o tym samym znaku − w
końcu zakładam, że to prawda...
27 sie 17:28
Timmy: To nie są pierdoły, po prostu niektóre pierwiastki to liczby zespolone.
27 sie 17:39
Maslanek: To w sumie by sporo wyjaśniało

Pierwiastkami są liczby spełniające równanie b
3−3b+4=0?
27 sie 17:41
Eta:
odp : x
12+x
22+x
32= −2
27 sie 17:45
Eta:
ax
3+bx
2+cx+d =0
| | −b | |
wzory Vietea x1+x2+x3= |
| |
| | a | |
x
12+x
22+x
32= (x
1+x
2+x
3)
2−2(x
1x
2+x
x3+x
2x
3) =......
27 sie 17:49
Mila: No to pewnie ma dwa urojone pierwiastki.
27 sie 17:49
27 sie 17:50
Saizou : to nie mój poziom
27 sie 17:55
Maslanek: Twój, Twój.
Podobnie jak ja piszesz (x−a)(x−b)(x−c)=... i przyrównujesz
27 sie 17:57
Saizou : nie, nie, nie, to wykracza poza moją jurysdykcję
27 sie 18:03
Eta:
27 sie 18:07
Krzychu: Jest wielomian W(x)=ax
6+bx
5+cx
4+dx
3+ex
2+fx+g
| | b | |
gdyby było x1+x2+x3+x4+x5+x6 to tak samo =− |
| ? |
| | a | |
| | an−1 | |
x1+x2+...+xn=− |
| wzór ogólny |
| | an | |
Ja myślałem na początku, że za n w tym wzorze się podstawia liczbe pierwiastków. Czyli ze tutaj
wg mnie by było:
Która wersja poprawna?
27 sie 18:35
27 sie 18:42
Krzychu: no wiem, ale wg tej wersji wynika że to drugie tak?
27 sie 18:47
Krzychu: Odpowie mi ktoś?
27 sie 19:44
Ajtek:
n to jest najwyższa potęga.
27 sie 20:21
27 sie 20:59
ICSP: Myślałem że z tym prostym zadaniem nie będzie problemów
27 sie 22:19
Saizou : "proste" to pojęcie względne
27 sie 22:25
ICSP: To samo mówiłem
Godziowi
27 sie 22:32
Ajtek:
ax
n+bx
n−1+cx
n−2+.....jakieś coś już bez "iksa i potęgi"
to:
| | an−1 | |
x1+x2+x3+.....+xn=− |
|
|
| | an | |
Skoro a
n=a, to a
n−1=b
27 sie 23:41