matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sumę
demo:
Oblicz sumę
1
1
1
1
+
+
+ ... +
√
1
+
√
2
√
2
+
√
3
√
3
+
√
4
√
99
+
√
100
jest jakiś sposób na liczenie tego?
26 sie 21:51
Saizou :
usuwaj niewymierności z mianownika i zobaczysz pewną zależność
26 sie 21:53
Piotr:
trzeba cos zauwazyc
26 sie 21:54
Artur z miasta Neptuna:
zauważ:
1
√
2
−
√
1
=
=
√
2
−
√
1
√
1
+
√
2
2−1
1
√
3
−
√
2
=
=
√
3
−
√
2
√
2
+
√
3
3−2
więc ta suma =
√
100
−
√
99
+
√
99
−
√
98
+ .... +
√
2
−
√
1
=
√
100
−
√
1
= 10 − 1 = 9
26 sie 21:54
demo:
kurde, walczyłem nad łatwiejszym przykładem i poszedłem w złą stronę, zamiast najpierw usunąć niewymierność to sprowadzałem do wspólnego mianownika, więc nic nie zauważyłem
dzięki wielkie za naprowadzenie!
26 sie 21:59