liniowa
ewelina: mam zadanie:
rozwiąż równanie 5(x−2)=7(1−x). W pierwszej kolejności doprowadź każdą ze stron równania do
postaci sumy algebraicznej.
o co w tym chodzi? i jak się robi takie równania, bo mam jeszcze dwa przykłady.
26 sie 21:46
Artur z miasta Neptuna:
krok 1
wymnóż nawiasy
krok 2
niewiadome na jedną stronę ... liczby na drugą
krok 3
wyznacz 'x'
26 sie 21:49
ewelina: czyli byłoby jakoś tak?
5(x−2)=7(1−x)
5x−10=7−7x
5x−(−7x)=7−(−10)
12x=10 ?
coś takiego i co dalej?
26 sie 22:01
asdf: ostatnia linijka źle,
26 sie 22:04
Piotr:
po co sobie mieszasz ze znakami tak?
5x−10=7−7x
5x+7x=7+10
12x=17 // :12
26 sie 22:08
ewelina: no właśnie nie wiem co z tymi znakami tak ;<
a inne przykłady analogicznie?
26 sie 22:11
Piotr:
tak
zrob tu to sprawdzimy.
26 sie 22:12
Piotr:
po prostu pamietaj ze gdy przenosisz na druga strone to zmieniasz znak. to wszystko.
26 sie 22:13
ewelina: no dobrze, to następny przykład to:
2(y+4)−6=3(y−2)+7y
2y+8−12=3y−6+21y
2y+(−3y)−(−21y)=−6+(−8)−(−12)
−22y=10 //

−22)
y=
1022
czuję, że chyba coś skopałam ;<
26 sie 22:22
konrad: od razu na początku źle, mnożysz tylko to co jest w nawiasie przez liczbę przed nawiasem
26 sie 22:27
konrad: no i ze znakami motasz
26 sie 22:28
ewelina: czyli to co jest za, nie?
2(y+4)−6=3(y−2)+7y
2y+8−6=3y−6+7y
2y+(−7y)−(−3y)=−6−(−8)+(−6)
−2y=−4 // (−2)
y=−4 ?
26 sie 22:33
Piotr:
źle znaki
przyklad:
3x−10=2x+5
3x−2x=5+10
x=15
a nie jakies minusy ciagle.
26 sie 22:39
konrad: no nie
nadal z tymi znakami sobie utrudniasz
Jak masz po prawo 3y to po przeniesieniu na lewo zapisujesz −3y
Jak masz po lewo −6 to po prawo piszesz +6
26 sie 22:40
ewelina: 2(y+4)−6=3(y−2)+7y
2y+8−6=3y−6+7y
2y+7y−3y=−6−8+6
6y=−8 //: 6
y=86
26 sie 22:44
konrad: −7y
26 sie 22:46
ewelina: czyli w tej linijce 3 ma być −7y?
26 sie 22:47
konrad: no raczej
26 sie 22:48
ewelina: 2(y+4)−6=3(y−2)+7y
2y+8−6=3y−6+7y
2y−7y−3y=−6−8+6
−8y=−8 //: −8
y=1
26 sie 22:51
konrad:
26 sie 22:52
Piotr:
26 sie 22:53
ewelina: mogę jeszcze jedno rozwiązać?
26 sie 22:56
Piotr:
mozesz rozwiazac ile chcesz
26 sie 22:57
ewelina: bardzo mi miło

3(x+1)+6x=−2x(x−1)+8
3x+3+6x=−3x−2+8
3x+6x−3x=−2−3+8
6x=3 //:6
x=
36
26 sie 23:03
konrad:
−2x(x−1)≠−3x−2+8
26 sie 23:04
konrad: znaczy się
−2x(x−1)+8≠−3x−2+8
26 sie 23:05
ewelina: czyli nie jest równe? to jak to teraz zrobić?
26 sie 23:07
Piotr:
dobrze przepisalas? mialas funkcje kwadratowa?
26 sie 23:07
ewelina: tak dobrze przepisałam.
bo mam egzamin i mam działami podane.
i te zadanie jest w liniowej a kwadratowa jest jako następna, no i no miała kwadratową.
26 sie 23:09
konrad: to ciekawe bo tu wyjdzie kwadratowa
26 sie 23:11
Piotr:
L= −2x(x−1)+8= −2x2+2+8
x*x=x2
26 sie 23:11
Piotr:
znaczy sie prawa strona a nie lewa
26 sie 23:11
ewelina: cholera, o jeden x za dużo.
już poprawiam
26 sie 23:12
Piotr:
tak myslalem
26 sie 23:13
ewelina: 3(x+1)+6x=−2(x−1)+8
3x+3+6x=−2x−2+8
3x+6x−2x=−2−3+8
7x=7 //:7
x=1
26 sie 23:16
Piotr:
źle
26 sie 23:17
ewelina: co jest źle?
26 sie 23:17
konrad: druga linijka: −2x+2+8
26 sie 23:18
Piotr:
a potem nie zmienilas znakow.
26 sie 23:19
ewelina: 3(x+1)+6x=−2(x−1)+8
3x+3+6x=−2x+2+8
7x=8 //: 7
x=87
26 sie 23:19
konrad: no i znaki tak jak Piotr napisał
26 sie 23:21
ewelina: o kurde, pomyliło mi się. Już poprawiam
26 sie 23:21
ewelina: a jednak nie wiem, znów mi wychodzi jak poprzednio ;<
26 sie 23:24
Piotr:
a
konrad tez sie nie domysla kto ja
26 sie 23:24
Gustlik: Eewlina − obrazowo, może to śmiesznie zabrzmi, ale z tymi równaniami to trochę jak w
polityce:
LEWICA = PRAWICA
Jeżeli ktoś przechodzi z lewicy do prawicy, to co robi? Zmienia znak, w tym przypadku logo
partii. I podobnie − przy przejściu z prawicy do lewicy też jest zmiana loga, czyli znaku.
Podobnie jest z liczbami czy wyrażeniami w równaniu − jeżeli jakieś wyrażenie przechodzi z
lewej strony (czyli z LEWICY) do prawej (czyli do PRAWICY) albo na odwrót − też zmienia znak.
Tylko pogrupuj to tak, żeby w LEWICY były same "x"−y, a w PRAWICY − liczby.
26 sie 23:25
konrad: @Piotr
yy.. no nie, a powinienem?
26 sie 23:26
Piotr:
3(x+1)+6x=−2(x−1)+8
3x+3+6x= −2x+2+8
3x+6x+2x= 2+8−3
11x=7 // :11
26 sie 23:26
ICSP: a ja już wiem
26 sie 23:27
Piotr:
@konrad
mozna sie domyslec
26 sie 23:27
Piotr:
tylko nie mow
ICSP
26 sie 23:28
konrad: ja tu za często nie bywam, nie znam tu ludzi za dobrze
26 sie 23:28
ewelina: aaaa jeden znak mi to wadził, dziękuje Piotrze

jeszcze mam tyle do ogarnięcia a jeden dzień

Gustlik, mega fajnie wytłumaczone. Na dziś ja kończę. Dobranoc
26 sie 23:28
ICSP: ty też ani słowa o pewnej rzeczy
26 sie 23:29
Piotr:
nie ma sprawy
ewelina
ja Cie pamietam
konrad. kilka razy pomagalismy w tym samym temacie

ale chyba tylko ja
mam taka pamiec
26 sie 23:31
Piotr:
oczywiscie
ICSP
26 sie 23:32
konrad: no chyba
26 sie 23:32