liniowa
sickness: jak zapisać w postaci równania z jedną niewiadomą:
Ala jest o 3 lata starsza od Oli, Jaś jest dwa razy starszy od Oli. Razem mają 63 lata.
i
Suma trzech liczb jest równa 48. Druga liczba jest trzy razy większa od pierwszej, a trzecia
jest o dwa mniejsza od pierwszej?
26 sie 21:43
Piotr:
x− wiek Oli
x+3 − wiek Ali
2x− wiek Jasia
x+x+3+2x= 63
z 2 sprobuj sam/a.
26 sie 21:48
Artur z miasta Neptuna:
Ala + Ola + Jaś = 63
Ala = Ola + 3
Jaś = 2* Ola
więc:
Ola + 3 + Ola + 2*Ola = 63
i masz równanie z jedną niewiadomą
26 sie 21:48
Saizou : wiek Oli x
wiek Ali x+3
wiek Jasia 2x
wiek razem 63=x+x+3+2x
63=4x+3
60=4x
x=15
pierwsza liczba to k
druga 3k
trzecia k−2
k+3k+k−2=48
5k−2=48
5k=50
k=10
26 sie 21:48
ewelina: dziękuję Wam bardzo
26 sie 21:55