przekształcanie wykresów
skierka: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, ja przekształcać wykres funkcji kwadratowej, wzgl. osi ox, oy,
i początku układu? Niby znam te wzory ale nie za bardzo potrafię je wykorzystać w praktyce.
Np. F(x)=x2+3.
i co dalej?
26 sie 21:08
Aga1.: W symetrii względem osi x nie zmienia się x, a y zmienia się na liczbę przeciwną
−y=x2+3 /*(−1)
y=−x2−3
W symetrii względem osi y nie zmienia się y, x zmienia się na liczbę przeciwną
y=(−x)2+3
y=x2+3.
Względem punktu (0,0), obie współrzędne zmieniają się na liczby przeciwne.
26 sie 21:15
skierka: Czyli np. względem punktu (0,0) to będzie: y=−x2−3?
26 sie 21:24
Aga1.: Tak.
27 sie 09:02