f
mah: Mam pytanie bo wszystko mi się miesza.
Jak liczymy miejsca zerowe w funkcji kwadratowej a jak w liniowej?
26 sie 20:58
Piotr:
no. funkcje przyrownujesz do 0. czyli: dla jakich x, y=0.
26 sie 21:00
Piotr:
i jeszcze dopisze: dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosc 0.
26 sie 21:03
Aga1.: f(x)=ax+b
ax+b=0
| | −b | |
x= |
| −−miejsce zerowe, gdy a≠0 |
| | a | |
f(x)=ax
2+bx+c, a≠0
liczysz Δ
Gdy Δ<0 to brak miejsc zwrowych
| | −b | |
Gdy Δ=0, to jedno miejsce zerowe x= |
| |
| | 2a | |
26 sie 21:11
mah: dzięki wielkie jutro mam poprawkę i jest tego bardzo duzo, dlatego mi się mieszają pewne
rzeczy.
26 sie 21:17
Aga1.: Powodzenia.
26 sie 21:18
Piotr:
powodzenia!
26 sie 21:23
mah: zdałem!
27 sie 15:18
Piotr:
Gratulacje!
27 sie 15:26