zadanka z ciągów
Tofi: Wie ktoś dlaczego w zadaniach z ciągami arytmetycznym i geometrycznym stosuje się w układach
równań to:
y−x=z−y
y
2=ac w szkole zadania rozwiązywane były przy pomocy układów z tymi równaniami tylko ja nie
wiem z kąd to się wzięło proszę o wyjaśnienie

ZADANIE
Trzy liczby x, y, z których suma wynosi 24,tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby x+1, y−2, z−2
tworzą ciąg geometryczny. Znajdz liczby x, y, z.
dziękuję
26 sie 20:14
Artur z miasta Neptuna:
ciąg arytmetyczny:
a
1 = a
1
a
2 = a
1 + r
a
3 = a
2 + r = a
1 + 2r
a więc:
a
2 − a
1 = a
1 + r − a
1 = r
a
3 − a
2 = a
1+2r − (a
1+r) = r
analogiczne rozumowanie jest w przypadku ciagu geometrycznego
innymi słowy:
w ciągu arytmetycznym, różnica dwóch sąsiednich wyrazów = r

w ciągu geometryczny, iloraz dwóch sąsiednich wyrazów = q
26 sie 20:20
tech: y−x=z−y = r (dla ciągu arytmetycznego)
a w drugim co to jest a i c?
26 sie 20:21
Tofi: y2=xz sory pomyłka
26 sie 20:39
Tofi: Dziękuję
26 sie 20:39
pigor: nie wiem skąd masz to a,c skoro piszesz o 3−ech kolejnych wyrazach ciągu geometrycznego
x,y,z ⇒ y
2=xz i to jest prawdą , gdy xy>0
a dla wyrazów a,b,c , analogicznie b
2=ac i tyle . ...
26 sie 20:43
pigor: .. a co do zadania , to rozwiąż układ 3−ech równań :
x+y+z=24 i 2y=x+z i (y−2)
2=(x+1)(z−2) . ...
26 sie 20:46