Oblicz obwod trojkata
Rodney: Proste zadanie, ale jak je rozwiązać bez równania kwadratowego?
Witam, pomagam koleżance, która uczy się na poprawkę z matmy i ma zadanie, które rozwiązałem,
ale nie miała jeszcze równań kwadratowych i w sumie nie wiem jak je inaczej rozwiązać. Pomoże
ktoś?
w trójkącie prostokątnym równoramiennym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest
o 0,5 dm krotsza od przyprostokatnej. oblicz obwod tego trojkata. podaj przyblizenie
dziesietne wyniku z dokladnoscia do 1 cm.
Wynik to 58cm i taki też obliczyłem tylko, że z równaniem kwadratowym. Jak to zrobić bez niego?
26 sie 20:08
Artur z miasta Neptuna:
d = przeciwprostokątna = a
√2
(
√2−1)a
2 − 5
√2a = 0 ⇔ a((
√2−1)a − 5
√2)=0 ⇔ a=0 ⋁ (
√2−1)a − 5
√2=0
| | 5√2 | | 5*2+5√2 | |
a= |
| = |
| ≈ 10+5*1.4 ... chyba gdzieś 'przecholowałem' |
| | √2−1 | | 1 | |
26 sie 20:14
Rodney: hmm... no chyba rzeczywiscie jest ok, sprobuje jej to jakos wytlumaczyc
26 sie 20:20
Mila:

ΔABC to połowa kwadratu o boku a
d=a
√2
z warunków zadania :
h+5cm=a
2a−a
√2=10
a(2−
√2)=10
a=U{10}(2−
√2}≈10:0,6=100:6≈....dokończ
26 sie 22:38
Mila: | | 10 | |
a= |
| ≈10:0,6=100:6≈. |
| | 2−√2 | |
26 sie 22:38