matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
newton
migacy:
1
Wiadomo, że suma współczynników drugiego i trzeciego wyrazu rozwinięcia dwumianu (x+
)
n
x
wynosi 325. Wyznacz 17 wyraz tego rozwinięcia. Rozważ DWA PRZYPADKI Dostaje
n
1
n
2
+
= 325
n=25
n
k−1
a
k
=
x
n−k+1
y
k−1
25
16
1
a
17
=
{x
2
}
9
x
16
25
16
a
17
=
x
2
a gdzie ten drugi przypadek? jak mam go uwzglednic?
26 sie 19:37
migacy:
1
(x
2
+
)
n
o tak mialo byc w tresci
x
26 sie 19:54
migacy:
halu
26 sie 20:11
Mat:
W drugim przypadku policz 17 wyraz od końca
(począwszy od 25, 24,...)
26 sie 23:35