wielomiany
aga: pomoze ktos z tym przykladem rozwiazac rownanie wielomianowe?
(x4 − 16)(4x2 − 7x − 2)(2 − x) > 0,
26 sie 19:19
ICSP: (x
4 − 16)(4x
2 − 7x − 2)(2−x) > 0
| | 1 | |
(x−2)(x+2)(x2+4)(x−2)(x + |
| )(x−2) < 0 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
(x+2)(x−2)3(x+ |
| ) < 0 ⇒ x ∊(−∞;−2) suma (− |
| ;2) |
| | 4 | | 4 | |
26 sie 19:23
aga: skad ta 1/4 sie tu wziela bo nie wiem?
26 sie 19:34
ICSP: | 1 | |
| jest jednym z rozwiązań równania : 4x2 − 7x − 2 |
| 4 | |
26 sie 19:39
pigor: ... Rozwiązać nierówność
(x4−16)(4x2−7x−2)(2−x) >0 , otóż zauważ,
że
x4−16 = (x
2)
2−4
2= (x
2−4)(x
2+4)=
(x−2)(x+2)(x2+4) ;
4x2−7x−2 = 4x
2−8x+x−2= 4x(x−2)+1(x−2)= (x−2)(4x+1)=
4(x+14)(x−2) ;
2−x =
−(x−2) , wtedy dana nierówność przyjmie postać :
(x
4−16)(4x
2−7x−2)(2−x) >0 ⇔ (x−2)(x+2)(x
2+4)* 4(x+
14)(x−2)* [−(x−2)] >0 ⇔
⇔ −4(x
2+4)(x−2)
2 (x−2)(x+2)(x+
14) >0 / : −4(x
2+4)(x−2)
2< 0 dla x≠2 ⇒
⇒
(x−2)(x+2)(x+14)< 0 ⇔
x< −2 lub
−14< x <2 ⇔
⇔
x∊ (−∞; −2) U (−14; 2) − szukany
zbiór rozwiązań danej nierówności . ...
26 sie 20:05