całka podwójna ograniczona funkcjami
olek: ∫∫x dxdy , ograniczona y=x2+4x+3 i y=x+3, mam problem z wyliczeniem obszaru
ograniczonego...mógłby mi ktos wytłumaczyć jak to się robi?
26 sie 18:42
26 sie 18:51
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście zapis jest zły ... bo trzeba to zapisać nierównościami ... ale ogólną 'wizję'
powinieneś zauważyć
26 sie 18:57
Eta:
26 sie 19:01
olek: A w tym przypadku ? ∫∫(x
3+3y
2)dxdy ograniczone A(−1,0) B(0,1) C(1,0)
x∊<0,1>
y∊<x−1, −x+1>
| | 2 | | 3 | |
Wynik powinien wyjść |
| , a mi wychodzi podstawiając to |
| |
| | 3 | | 5 | |
gdzie robie bład?
26 sie 19:58
Artur z miasta Neptuna:
źle zrobiłeś granice całkowania
albo:
0≤x≤1 ⋀ 0≤y≤x+1 + 0≤x≤1 ⋀ 0≤y≤−x+1
lub:
y−1≤x≤−y+1 ⋀ 0≤y≤1
w te sposoby 'obrazujesz' tenże obszar
26 sie 20:08
olek: sumując te całki wychodzi 4,5...
26 sie 20:34
Artur z miasta Neptuna:
| | x4 | |
∫∫(x3 +3y2) dxdy = ∫ [ |
| + 3y2x](y−1)−(y−1) dy = ∫ −6y2(y−1) dy = |
| | 4 | |
∫(−6y
3+6y
2) dy =
| | 3y4 | | 3 | | 1 | |
= [− |
| + 2y3]01 = − |
| + 2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 sie 20:39
Artur z miasta Neptuna:
przecież tam jest −1≤x≤1

powinno być:
−1≤x≤
0 ⋀ 0≤y≤x+1 + 0≤x≤1 ⋀ 0≤y≤−x+1
26 sie 20:40
olek: | | 2 | |
Dzięki, widocznie w odpowiedziach zrobili bład. Bo za cholere nie chce wyjśc |
| |
| | 3 | |
26 sie 20:49
Artur z miasta Neptuna:
nie wiem ... wpisz w wolframa
26 sie 20:49
olek: | | 1 | |
na wolframie też wychodzi |
| |
| | 2 | |
26 sie 20:56