wielomiany
kasiaaaaa: moze ktos mi pokazac jak rozwiazac te nierownosc wielomianowa? z gory dziekuje za pomoc
a) −x4 − 2x3 + x2 + 2x ≥ 0
26 sie 18:31
Piotr:
wyciagnij x przed nawias
26 sie 18:33
ICSP: i ja bym jeszcze podzielił przez (−1) aby było ładniej
26 sie 18:34
Saizou :
ICSP hornerem?

−x
4+x
2−2x
3+2x≥0
−x
2(x
2−1)−2x(x
2−1)≥0
(x
2−1)(−x
2−2x)≥0
(x−1)(x+1)x(−x−2)≥0
x=1 x=−1 x=0 x=2
26 sie 18:41
kasiaaaaa: wyszlo mi (x
3−x)*(x+2)
w odp mam przedzialy x nalezy [−2,−1] suma [0, 1], skad to sie wzielo
26 sie 18:41
26 sie 18:41
Piotr:
a skad wyciagniete x
2 Saizou 
he?
26 sie 18:42
Eta:
źle spojrzałam
26 sie 18:43
ICSP: Eta zgubiła x
26 sie 18:43
Eta:
26 sie 18:44
ICSP: Saizou nie Hornerem

Najlepiej Ferrarmim. Zawsze robisz tak samo. Nawet nie musisz umieć
dzielić

Tylko wyuczone schematy
26 sie 18:44
Eta:
Wzory
Cardano
26 sie 18:45
loitzl9006: Saizou, x=−2 będzie zamiast x=2 i wtedy "wężyk" będzie się zgadzał z odpowiedzią
26 sie 18:46
ICSP: Eta chciałbym, ale niestety nie ten stopień
26 sie 18:46
26 sie 18:49
kasiaaaaa: juz wiem, wiem

dziekuje
26 sie 18:51
Eta:

x=−2 v x=−1 v x=0 v x= 1
odp: x€ <−2,−1> U <0,1>
26 sie 18:53