metody rozwiązywania
jasmine: witajcie, z góry bym była wdzięczna za wdzięczna jeśli ktoś wytłumaczyłby mi jak używa się tych
dwóch metod: przeciwnych współczynników i podstawiania.
rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników.
x+2y= −7
5x−1= 1,5y
rozwiąż układ równań metodą podstawiania:
x−y=1
x=4
o co w tym chodzi?
26 sie 18:21
Piotr:
przeciwnych współczynników:
tak przeksztalcasz rownania by dostac jedna z niewiadomych o przeciwnym wspolczynniku, zeby
przy sumowaniu rownan sie jej 'pozbyc'. np
w jednym rowniu jest x a wdrugim 2x. to mozesz np pierwsze rownanie pomnozyc przez −2.
otrzymasz −2x i gdy bedziesz sumowac to x 'zniknie' i zostanie tylko jedna niewiadoma.
26 sie 18:30
Piotr:
podstawiania:
z jednego rownania wyznaczasz ktoras niewiadoma i wstawiasz do drugiego.
w Twoim przykladzie juz masz wyznaczone x=4, to wystarczy podstawic do rownania wyzej i
wyliczyc y.
26 sie 18:32
jasmine: o mogłabym prosić tą pierwszą na tym pierwszym przykładzie o wyjaśnienie?
bo z tą dość ciężko jest. a za dwa dni egzamin, a matematyka i ja to ciężka sprawa.
26 sie 18:35
Piotr:
x+2y= −7
5x−1,5y= 1
tak sobie rozpisuj(tzn te same niewiadome pod soba)
no i jak tu mozna pomnozyc/podzielic by otrzymac przeciwne wspolczynniki?
26 sie 18:38
jasmine: może pierwsze równanie pomnożyć przez −5?
26 sie 18:45
Piotr:
no i dobrze
26 sie 18:46
jasmine: o kurde

czyli całą tą strone mnoże przez te −5?
a co potem? muszę jakoś dodać te dwa równania, czy odjąć?
26 sie 18:47
Piotr:
tak, całe to rownanie mnozysz, a potem dodajesz do siebie oba rownania.
26 sie 18:57
jasmine: jak całe równanie?
to co mnoże przez 5, co nie?
i tak wielkie dzięki, coś rozumiem. Mogłabym jeszcze zapytać o parę rzeczy?
26 sie 19:01
Piotr:
x+2y= −7 / *(−5)
−5x−10y=35
i teraz sumujesz oba rownania.
pytaj, jak nie ja to ktos inny pomoze
26 sie 19:03
jasmine: okej, okej tak zrobię z tym równaniem. Teraz kończe procenty jeszcze, siedzę w 193756398
rzeczach na raz.
ja bym miała pytanie jeszcze też do funkcji liniowej.
jak się tu rozwiązuje te zwykłe równiania?
np. 6−5z=2z−7. muszę wyrazy podobne na te same strony przenieść?
26 sie 19:09
Piotr:
standardowo: niewiadome na jedna, wiadome na druga strone.
PS musze wyjsc teraz
26 sie 19:13
jasmine: jasne, może jutro mi też pomożesz.
teraz kogoś innego poprosze. Bardzo dziękuję za pomoc!
26 sie 19:15