skladanie funkcji
misia1212: musze wskazac złozeniem jakich funkcji jest funkcja dana nastepujacym wzorem:
nie mam zielonego pojecia jak to zaczac w ogole robic,.. moze ktos mi wytkumaczyc? pokazac na
przykldach? dziekuje serdecznieee
(a) u(x) =√3 tg2(x + 2) + 6 tg(x + 2) + 1 ;
(b) v(x) = |2x5 − 9x2 + 7| + 5 ;
(c) w(x) = 2 / √3sin(x2)+5
.
26 sie 18:10
Artur z miasta Neptuna:
na pewno jest złożenie:
f(x) = (x+2) <− patrz co jest 'pod tangensem
g(x) = tg x <− patrz co jest w dwóch różnych potegach
wtedy
h(x) = √3x2+6x+1
pokombinuj z następnymi przykladami
26 sie 18:12
misia1212: dzieki, ale nie mam pojecia z tym np drugim przykladem

26 sie 18:16
Artur z miasta Neptuna:
oki druga
v(x) = |2x
5−9x
2+7| + 5
zaczynamy od najbardziej 'wewnątrz'
f(x) = 2x
5−9x
2+7
w tym momencie:
h(x) = |x|+5
i koniec
a ostatnie:
najbardziej wewnątrz jest:
| | 2 | |
f(x) = x2 .... czyli zostaje nam |
| |
| | √3sinx + 5 | |
| | 2 | |
to teraz h(x) = sinx ... czyli zostaje nam |
| |
| | √3x + 5 | |
| | 2 | |
to teraz m(x) = 3x+5 ... czyli zostaje nam jeszcze |
| |
| | √x | |
| | 2 | |
to teraz n(x) = √x ... czyli zostaje nam jeszcze |
| |
| | x | |
| | x | | 1 | |
to teraz k(x) = |
| .... czyli zostaje nam |
| |
| | 2 | | x | |
| | 1 | |
czyli ostatnia j(x) = |
| |
| | x | |
26 sie 18:49