2,0277533=1,04 do potegi n, jak wyliczyc n?
dawid320: Wykonując zadanie z banku, nadchodzi taki moment:
2,02775(3)=1,04n jak tu pokombinować, żeby wyszło n?
26 sie 17:38
loitzl9006: skorzystać trzeba z własności logarytmów
n=log1.04 (2,0277533)
jak nie masz kalkulatora z takimi logarytmami to sprowadzasz ten logarytm do takiego o
podstawie 10 albo do naturalnego. Wykorzystujesz wzór na zamianę podstawy log
26 sie 17:48
pigor: jak rozumiem masz
1,04n= 2,03 (dokładność co do 1 grosza − wystarczająca) ,, to np. logarytmujesz
obustronnie logarytmem naturalnym ln lub dziesiętnym lg (oba są w tablicach lub na
kalkulatorze) :, wtedy np.
| | ln2,03 | |
ln1,04n= ln2,03 ⇔ n ln1,04= ln2,03 ⇔ n= |
| i stąd i z tablic lub |
| | ln1,04 | |
kalkulatora :
26 sie 17:55