.
Trivial:
Zadanie dla
ICSP.
| | n | |
Pokaż, że ∑n=1∞ |
| = 2. |
| | 2n | |
26 sie 17:29
ICSP: to raczej dla Godzia nie dla mnie.
Nie potrafię sumować szeregów.
26 sie 17:30
Trivial: No to w takim razie dla Godzia, ale on pewnie takie zadanko rozniesie w sekundę.
26 sie 17:33
Trivial: Swoją drogą, ICSP, jak tam sesja? Wszystko zdane?
26 sie 17:34
ICSP: Niestety nie

Został mi jeden przedmiot na wrzesień
26 sie 17:34
Trivial: Jaki przedmiot? Chyba nie Java?
26 sie 17:34
ICSP: Psychologia

Z javą problemów nie było xD
26 sie 17:35
Trivial: Przedmiot humanistyczny? Jak ja się cieszę, że wybrałem sobie przedmiot humanistyczny na którym
byłem dwa razy − na pierwszym, a potem po wpis.
26 sie 17:37
ICSP: Ważne że jeżeli teraz zdam to już będzie z głowy

Jak tam u Ciebie ? Wszystko pozdawane ?
26 sie 17:41
Trivial: Pozdawane.

Wolę intensywnie uczyć się podczas sesji, niż potem psuć sobie wakacje.
26 sie 17:43
ICSP: Oj tam od razu psuć wakacje

Jakoś jeszcze się tym nie przejmuję
26 sie 17:44
Trivial: Tak, ale to zostaje w podświadomości.
26 sie 17:46
ICSP: Jasne

Masz jakiś fajny przykład na badanie zbieżności szeregu ?
Może być również granica ciągu
26 sie 17:48
Toffi: Trivial mam pytanie czy ty kiedykolwiek podczas nauki musiałeś jakieś zdanie przeczytać co
najmniej 2 razy bo za pierwszym razem nie zrozumiałeś ?
26 sie 17:48
Trivial: OK
ICSP, zbadaj zbieżność szeregu, który dałem wyżej.
26 sie 17:53
ICSP: Z Cauchego zbieżny.
26 sie 17:54
Trivial:
Toffi, a jak myślisz...? Nigdy! Ja rozumiem zadanie jeszcze nim je przeczytam!

A tak na serio, to przecież ja nie jestem jakimś nadczłowiekiem, czasami wiem jak zrobić
zadanie po pierwszym przeczytaniu polecenia, a czytam i 3 razy, jeśli zadanie jest zamotane.
26 sie 17:55
Trivial: ICSP, jaką chcesz granicę?
26 sie 18:04
ICSP: jakąś fajną

Tylko ciągu ie funkcji xD
26 sie 18:05
Trivial:
| | fn+1 | |
Ok. Policz limn→∞ |
| , gdzie fn to n−ta liczba fibonacciego. |
| | fn | |
f
0 = 0, f
1 = 1, f
n = f
n−1 + f
n−2.
26 sie 18:08
ICSP: ale jakąś normalną chciałem ...
26 sie 18:10
Trivial: Chciałeś fajną.
26 sie 18:11
tn: Trivial jak tam u CIebie leci?
Ja teraz maturalna klasa. Mam nadzieję że dołączę do grona studentów informatyki
26 sie 18:12
ICSP: ale normalną

Ta coś mi się zdaje nie jest normalna
26 sie 18:12
Trivial:
ICSP, nie marudź... Dam Ci podpowiedź: Ta granica jest bardzo prosta. Teraz już powinieneś
wiedzieć jak ją rozwiązać.
tn, leci dobrze.

Wakacje mam jeszcze miesiąc − relaks totalny. Życzę powodzenia z
maturą (coś mi się widzi, że zdasz bez problemu).
26 sie 18:16
ICSP: n →
∞
przy f
n = f
n−1 + f
n−2 czyli : f
n+1 = f
n + f
n−1
zatem :
| | fn + fn−1 | | fn−1 | | 1 | |
lim |
| = lim 1 + |
| } = 1 + |
| = |
| | fn | | fn | | | |
n→
∞
26 sie 18:21
ICSP: yyy f
0 = 0
26 sie 18:22
Trivial: Tak. Jesteś na dobrej drodze.
26 sie 18:23
ICSP: Ale przecież jak nadal będę przekształcał mianownik to dojdę do momentu że w mianowniku
| | f1 | | 1 | |
mianownika który jest w mianowniku będzie : |
| = |
| ... |
| | f0 | | 0 | |
26 sie 18:25
Trivial:
To już Twój problem.

Nie o to chodzi w zadaniu.
Podpowiedź: czy lim
n→∞ a
n = lim
n→∞ a
n−1 ? (zakładając, że a
n ma granicę)
26 sie 18:27
ICSP: Nie.
limn→∞ an > limn→∞ an−1
26 sie 18:30
Trivial:
Jak to...
| | 1 | | 1 | |
an = |
| , an−1 = |
| .... 0 |
| | n | | n−1 | |
a
n = n, a
n−1 = n−1 ....
∞
| | n+1 | | n | |
an = |
| , an−1 = |
| , .... 1 |
| | n | | n−1 | |
26 sie 18:34
ICSP: czyli lim f
n = lim f
n−1
26 sie 18:39
Trivial: Tak (zakładając, że granica istnieje).
26 sie 18:40
26 sie 18:42
Trivial: Tak... Coś kombinujesz
ICSP.
Po prostu napisz:
| | fn+1 | | fn−1 | |
g = limn→∞ |
| = 1 + limn→∞ |
| |
| | fn | | fn | |
26 sie 18:44
ICSP: ooo na to nie wpadłem
26 sie 18:45
Trivial: Brawo.

Trzeba jeszcze chyba pokazać, że ciąg musi mieć granicę, ale to już nie jest 'fajne',
więc uznajemy granicę bez dowodu.
26 sie 18:50
ICSP: Udało mi się zrobić jakimś cudem zadanie

Oczywiście z twoją pomocą
26 sie 18:53
Trivial: Czyż nie było proste?
26 sie 18:54
ICSP: Proste

Wyglądało na dużo trudniejsze.
26 sie 18:55
ICSP: Godziu czekamy
27 sie 01:29
Godzio: Na co
27 sie 01:34
ICSP: Na zadanie z godziny 17:29

Wspólnie z
Trivialem zdecydowaliśmy ze jest ono dla Ciebie
27 sie 01:38
Godzio:
Zajmij się dowodem, że ciąg ma granicę

Bo takie coś to nie dowód o !
27 sie 01:40
ICSP: Chwilowo mam inny dowód na głowie
27 sie 01:41
Godzio: Nie mam sił myśleć, ale nie mogę pojąć jak można było nie zdać psychologii

Ja miałem z niej 4,5
27 sie 02:10